6 март: Хумус и постна лучена яхния

Архив Варна

05-03-2012, 15:05

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Метаболизмът е бърз, а преобладаващият огън предполага да намалим горещите храни и твърде лютите и пикантни подправки, солта и мазнините.

Утре Луната е в Лъв - Огнената Луна задейства и стимулира процеси, свързани с обработването и абсорбирането на храната и превръщайки я в енергия.

Метаболизмът е бърз, а преобладаващият огън предполага да намалим горещите храни и твърде лютите и пикантни подправки, солта и мазнините.

Когато Луната преминава през огнения Лъв, организмът има нужда от магнезиев сулфат и протеини. Съответно в този период те се усвояват най-пълноценно. Магнезиевият сулфат стимулира храносмилателната и отделителната системи и поддържа естественото движение на кръвта. Протеините са необходими, за да осигурят високия енергиен потенциал, необходим за изявата на експресивността и вдъхновението, характерни за Лъвската Луна. Витамините, които са необходими през този период и могат да бъдат най-пълноценно усвоени, са С и Е.

Подходящи за периода продукти са:
- лук, патладжан, пипер, домати, моркови, цвекло
- кафяв ориз, слънчогледово семе, сусам, пшеница, ръж - под формата на семена, кълнове и масла
- бадеми, орехи и маслата от тях
- ябълки, круши, лимони, шипки и смокини

Подходящи подправки са копър, магданоз, джоджен.

Не е желателна косумацията на мазни животински продукти, тъй като те затрудняват кръвообращението и работата на сърдечно-съдовата система, които са под влиянието на Лъв. Подходящи са постни меса - пилешко и дивеч, нискомаслени млечни продукти, яйца - в умерени количества.

14 лунен ден. Днес и в храната, и в поведението трябва да спазвате пост и въздържание. Това е най-добрият ден за прочистване на организма. Веществата и течностите започват своето движение отвътре-навън, стимулирайки разширяващите процеси. Необходимо е с менюто и двигателния режим да им съдействаме, за да не възникнат блокажи в организма. Ако не сте успели да стартирате спазването на здравословен хранителен режим в началото на лунния месец, то сега получавате втори шанс за това. Резултатът ще бъде гарантиран. Всяка течност носи замърсяване, така че ориентирайте се към сухи и твърди храни.

Във вечерните часове настъпва 15 лунен ден. Бъдете особено внимателни към всичко, което поемате днес. Пълната Луна увеличава като с лупа всички свойства и качества на храната - и положителните, и отрицателните. Следете продуктите, които използвате в готвенето, да са пресни и категорично се въздържайте от консумация на ястия, приготвени вчера. Менюто трабва да е разнообразно с много зеленчуци, бобови и зърнени храни. Отдайте предпочитанията си на течните храни. Ако желаете да се освободите от токсини, шлаки и излишни килограми, пийте повече течности, за да стимулирате отделителните процеси в организма, но не гладувайте.

Денят е подходящ за сухо гладуване, но ако ви пристърже от глад ви предлагам да хапнете препечена филийка с хумус. Нахутът който е основният продукт за приготвянето му ще осигури на организма нужните протени, а сусамовият тахан е богат на магнезиев сулфат, от който клетките на организма се нуждаят сега. Само не се увличайте-толкова е вкусно, че ще забравите за здравословното гладуване. Как да приготвим хумуса?

Хумус

Продукти:

150 гр. сух нахут,  или 300 гр. от консерва
2 супени лъжици сусамов тахан
сокът на половин лимон
2-3 супени лъжици зехтин
сол

Приготвяне:

Ако за приготвянето използвате сух нахут трябва задължително да го Накиснете във вода и да го оставите да престои една нощ. Ако използвате нахут от консерва, това не е необходимо.  На следващия ден го сварявате,  докато  зрънцата нахут омекнат и го отцеждате от водата. След което претрийте нахута с ръце, за да паднват люспите от зтънцата нахут.Сега остава да добавите всички останали съставки и да ги пасирате. Хумусът е готов! това е класическа рецепта, към която можете да добавите подправки по желлание-например лук, чесън, червен пипер, чили или магданоз.Важното е всичко да бъде добре пасирано и оформено в хомогенна смес.

Във вечерните часове вече можем да си позволим малко по-течна, храна. Подходящите за днес продукти можем да комбинираме за приготвянето на вкусна Лучена яхния.

Постна лучена яхния

Продукти:    

8-10 глави лук
1 ч.ч. ориз
1 глава чесън
1 к.ч. олио
4-5 домата или 2 с.л. доматено пюре
3-4 моркова
1 ч.л. червен пипер
1 връзка магданоз
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязаните на тънки колелца лук и моркови се задушават в мазнината и малко вода.Към тях се прибавят нарязаните надве скилидки чесън, обелените и нарязани домати (доматено пюре), поръсва се с червения пипер, посоляват се и се заливат с 3 ч.ч. топла вода. Към това се прибавя оризът и се вари на слаб огън.
Малко преди яденето да е готово, се поръсва с черния пипер, а ситно нарязаният магданоз се слага отгоре при поднасяне.

Добър апетит!