Избрани Новини
7 март: Крем супа от грах и коприва с мента и овесени курабийки
Пълнолуние в Дева е един от най-благоприятните периоди в годината за лечебно и пречистващо гладуване. Консумацията на тежки, мазни и трудно смилаеми храни ще натовари непеносимо храносмилателната система и червата и може да стане причина за стомашни разстройства и заболявания.
Пълнолуние в Дева. Дева управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.
Това е един от най-благоприятните периоди в годината за лечебно и пречистващо гладуване. Консумацията на тежки, мазни и трудно смилаеми храни ще натовари непеносимо храносмилателната система и червата и може да стане причина за стомашни разстройства и заболявания.
Когато Луната преминава през земните знаци, в организма се усвояват веществата, необходими за процесите, управляващи растежа, възпроизводството и регенерацията на тъканите и скелета. Дева усвоява най-добре храните, съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б: зеленолистни зеленчуци, тиквички,грах, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансират храносмилателната система са: Лайка, Червен кантарион, Живовляк, Сладник, Звъника, Босилек, Копър, Бахар, Розмарин, Валериана и Гинко-Билоба. Пчелният мед също - особено ефикасно средство е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед, разтворена в нея. Сред животинските продукти подходящи за консумация са постните меса и нискомаслените млека и сирена. Следва да се избягват силно подправените и пържените храни.
Започнете този ден с чаша топла вода с разтворена лъжичка мед в нея. След това изяжте една ябълка - бавно и внимателно, с пълно осъзнаване на вкуса, дъвченето и преглъщането. Ако здравето и психиката ви позволяват да се ограничите през следващите два дни само в консумацията на пресни, сурови плодове и зеленчуци и прясно изцедени сокове, направето го. Пийте повече чай и чиста изворна вода и изключете алкохола и стимулиращите напитки.
Ако не, предлагаме ви едно съвсем постно и аскетично меню, което ще ви спаси от глада, но няма да възпрепятства мощните отчистителни процеси, протичащи в организма сега.
Условието за повече течности, сокове, чай и пресни плодове и зеленчуци е задължително дори и да сте крайни противници на гладуването, поста и аскетичното меню.
Първо ще ви предложа една рецепта за овесени курабийки, които са много хранителни, но поради съставките си стимулират отчистелните процеси. Можете да закусите с тях, а и да засищате глада си през деня.
Продукти
200 грама фини овесени ядки
една шепа сушени плодове (сушени кайсии, сушени сливи, или просто стафиди)
150 грама сурови ядки (орехи, бадеми, лешници, кашу… )
250 грама мед
1 ванилия и 1 кафена лъжичка канела
Приготвяне:
Суровите ядки (орехите, бадемите, лешниците…) смилате, а сушените плодове нарязвате на малки парченца. Ако ползвате само стафиди може и да ги сложите цели, но и това зависи от техния размер.
В голяма купа слагате меда и разбърквате добре с овесените ядки, след което добавяте и нарязаните сушени плодове и другите смлени ядки, както и ванилията и канелата и отново разбърквате добре. Оставяте сместа да постои 10-15 минути, за да могат овесените ядки да набъбнат и да слепнат с останалите продукти.
След като овесените ядки са понабъбнали, с помощта на чаена лъжица оформяте малки топки и редите в тава, върху която сте поставили предварително хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Сладките са готови, когато придобият леко златист цвят.
Необходими продукти:
500 г зелен грах
2 шепи коприва
шепа прясна мента (или 2 с.л. сушена)
1 глава лук (нарязан на ситно)
4 скилидки чесън (скълцани)
2-3 с.л. олио
сол
Начин на приготвяне:
Задушете лука и чесъна за няколко минути в тенджера, в която сте сипали олиото и малко вода. Добавете грахта, копривата и ментата и налейте вода, така, че да ги покрие. Варете 10 минути докато граха омекне. Блендирайте и посолете на вкус.
Добър апетит!