7 март: Крем супа от грах и коприва с мента и овесени курабийки

Архив Варна

06-03-2012, 14:02

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Пълнолуние в Дева е един от най-благоприятните периоди в годината за лечебно и пречистващо гладуване. Консумацията на тежки, мазни и трудно смилаеми храни ще натовари непеносимо храносмилателната система и червата и може да стане причина за стомашни разстройства и заболявания.

Пълнолуние в Дева. Дева управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.

Това е един от най-благоприятните периоди в годината за лечебно и пречистващо гладуване. Консумацията на тежки, мазни и трудно смилаеми храни ще натовари непеносимо храносмилателната система и червата и може да стане причина за стомашни разстройства и заболявания.

Когато Луната преминава през земните знаци, в организма се усвояват веществата, необходими за процесите, управляващи растежа, възпроизводството и регенерацията на тъканите и скелета. Дева усвоява най-добре храните, съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б: зеленолистни зеленчуци, тиквички,грах, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансират храносмилателната система са: Лайка, Червен кантарион, Живовляк, Сладник, Звъника, Босилек, Копър, Бахар, Розмарин, Валериана и Гинко-Билоба. Пчелният мед също - особено ефикасно средство е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед, разтворена в нея. Сред животинските продукти подходящи за консумация са постните меса и нискомаслените млека и сирена. Следва да се избягват силно подправените и пържените храни.

Започнете този ден с чаша топла вода с разтворена лъжичка мед в нея. След това изяжте една ябълка - бавно и внимателно, с пълно осъзнаване на вкуса, дъвченето и преглъщането. Ако здравето и психиката ви позволяват да се ограничите през следващите два дни само в консумацията на пресни, сурови плодове и зеленчуци и прясно изцедени сокове, направето го. Пийте повече чай и чиста изворна вода и изключете алкохола и стимулиращите напитки.

Ако не, предлагаме ви едно съвсем постно и аскетично меню, което ще ви спаси от глада, но няма да възпрепятства мощните отчистителни процеси, протичащи в организма сега.

Условието за повече течности, сокове, чай и пресни плодове и зеленчуци е задължително дори и да сте крайни противници на гладуването, поста и аскетичното меню.

Първо ще ви предложа една рецепта за овесени курабийки, които са много хранителни, но поради съставките си стимулират отчистелните процеси. Можете да закусите с тях, а и да засищате глада си през деня.

Овесени курабийки

Продукти

200 грама фини овесени ядки
една шепа сушени плодове (сушени кайсии, сушени сливи, или просто стафиди)
150 грама сурови ядки (орехи, бадеми, лешници, кашу… )
250 грама мед
1 ванилия и 1 кафена лъжичка канела

Приготвяне:

Суровите ядки (орехите, бадемите, лешниците…) смилате, а сушените плодове нарязвате на малки парченца. Ако ползвате само стафиди може и да ги сложите цели, но и това зависи от техния размер.
В голяма купа слагате меда и разбърквате добре с овесените ядки, след което добавяте и нарязаните сушени плодове и другите смлени ядки, както и ванилията и канелата и отново разбърквате добре. Оставяте сместа да постои 10-15 минути, за да могат овесените ядки да набъбнат и да слепнат с останалите продукти.
След като овесените ядки са понабъбнали, с помощта на чаена лъжица оформяте малки топки и редите в тава, върху която сте поставили предварително хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Сладките са готови, когато придобият леко златист цвят.

Супа от грах, коприва и мента

Необходими продукти:

500 г зелен грах
2 шепи коприва
шепа прясна мента (или 2 с.л. сушена)
1 глава лук (нарязан на ситно)
4 скилидки чесън (скълцани)
2-3 с.л. олио
сол

Начин на приготвяне:

Задушете лука и чесъна за няколко минути в тенджера, в която сте сипали олиото и малко вода. Добавете грахта, копривата и ментата и налейте вода, така, че да ги покрие. Варете 10 минути докато граха омекне. Блендирайте и посолете на вкус.

Добър апетит!