8 март : Пълнени тиквички с картофки

Архив Варна

07-03-2012, 12:06

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Започнете днешният ден с чаша топла вода с разтворена лъжичка мед в нея. След това изяжте една ябълка-бавно и внимателно, с пълно осъзнаване на вкуса, давченето и преглъщането.

Пълнолуние в Дева.Това е един от най-благоприятните периоди в годината за лечебно и пречистващо гладуване.

Дева управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.

Когато Луната преминава през земните знаци, в организма се усвояват веществата, необходими за процесите, управляващи растежа, възпроизводството и регенерацията на тъканите и скелета. Дева усвоява най-добре храните, съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б: зеленолистни зеленчуци, тиквички, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансират храносмилателната система са: Лайка, Червен кантарион, Живовляк, Сладник, Звъника, Босилек, Копър, Бахар Розмарин, Валериана и Гинко-Билоба. Пчелният мед също - особено ефикасно средство е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед, разтворена в нея. Сред животинските продукти подходящи за консумация са постните меса и нискомаслените млека и сирена. Следва да се избягват силно подправените и пържените храни.

Започнете днешният ден с чаша топла вода с разтворена лъжичка мед в нея. След това изяжте една ябълка-бавно и внимателно, с пълно осъзнаване на вкуса, давченето и преглъщането. Така ще направим своеобразна потготовка за Житния режим, който ще започнем през следващите дни. Ако здравето и психиката ви позволяват до края на деня консумацирайте на пресни, сурови плодове и зеленчуци и прясно изцедени сокове. Пийте повече чай и чиста изворна вода и изключете алкохола и стимулиращите напитки.

На онези които не могат или не желаят да провеждат прочистващо гладуване предлагаме чудесна комбинация от тиквички и картофи, които са богати на съставките от които организма има нужда сега и не са натоварващи за храносмилателната система.

Пълнени тиквички и картофки

Продукти:

4 тиквички
връзка пресен лук
няколко картофа
1 ч.ч ориз
доматено пюре
червен пипер,черен пипер,кимион,чубрица
копър
сол
зехтин за готвене

Приготвяне:

Нарежете тиквичките напречно на три-чети парчета и издълбайте вътрешността им. Картофите нарежете на кубчета. Задушете лука, ориза и вътрешността на тиквичките докато водата се изпари и добавете подправките, с изключение на червения пипер. Намажете тавичка за печене със зехтин. Напълнете тиквичките с получената смес и ги наредете по края на тавата, а във вътрешността и сложете картофите. Върху всяко тиквено пънче сложете по лъжичка доматено пюре, а картофите поръсете с малко зехтин и червен пипер.Ако ви е останало от плънката можете да я сложите в центъра. Печете на 170 гр, до готовност на картофите. Преди сервиране поръсете със ситно нарязъния копър.

Добър апетит!