Приеха на първо четене Закона за държавния служител

Новините

08-03-2012, 14:36

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ще се дават допълнителни средства за постигнати резултати и за отлични постижения

Парламентът прие след близо 3-часов дебат на първо четене промените в Закона за държавния служител, внесени още в края на миналата година.

С него се въвеждат нови правила за заплащането в държавния сектор. Проектът стана отново актуален покрай скандала с получаваните бонуси от хора във властта.

Регулацията не засяга най-високопоставените хора в администрацията като министрите, техните заместници и политическите им кабинети. Финансовият министър Симеон Дянков заяви по време на дебата, че вече е готов проект и за техните допълнителни възнаграждения, и той скоро ще бъде внесен.

Опозицията най-остро възрази срещу отпадането на допълнителните възнаграждения за клас прослужено време. Според промените класът, взиман до момента, ще влезе в основната заплата и оттук нататък няма да се покачва независимо от това колко трудов стаж има служителят. За сметка на това ще се дават допълнителни средства за постигнати резултати и за отлични постижения.

Според БСП и ДПС законът позволява голяма степен на субективизъм, тъй като няма ясни критерии за това как се определя кой има отлични постижения и резултати. Емилия Масларова от левицата отбеляза, че в длъжностната си характеристика всеки служител поема ангажимент да постига резултати, и попита защо се предвижда да бъде възнаграждаван допълнително за това.

Никой не възрази срещу намерението да бъде въведен таван на допълнителните възнаграждения - до 30% от основната заплата на служителя, но посочи като сериозен проблем факта, че това изискване не е записано в закона. Дянков подкрепи идеята в закона изрично да бъдат записани както ограничението за размера на бонусите до 30% от основната заплата, така и критериите за получаване им. Министърът изрази съгласие и с искането да отпадне възможността бонуси да се определят чрез бъдещи законови промени и правителствени актове. Възприемал и забележката, че в проекта трябва да се премахне сегашното положение със средства от глоби и санкции на служителите на Националната агенция по приходите да бъдат организирани социални програми, както и да бъде поддържана материалната база на данъчните.

За пореден път Дянков повтори, че приема принципно предложението допълнителното възнаграждение да се определя в зависимост от поста, а не да зависи от това от коя администрация е служителят. Той пое ангажимент в скоро време и служителите на администрацията от сектор "Сигурност" - МВР, отбраната, ДАНС и др., да бъдат приравнени с държавните служители.