Спартак 1918 подготвя бездомни за Мондиал

Спорт

10-03-2012, 09:28

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Варненци играят днес със своите връстници със сходна съдба от София и Пловдив, в третия контролен турнир в столицата

Наставникът от школата на Спартак 1918 Златин Михайлов продължава да води тренировките на бездомните футболисти, които ще участват на третия контролен футболен турнир в столицата.

Младежите са част от родният „Отбор на надеждата”, който ще участва в световно първенство по футбол за бездомни в Мексико Сити през октомври тази година. Варненските младежи ще се противопоставят на техни връстници със сходна съдба от София и Пловдив, като целта е чрез футбола те да развият личностните си качества и да се подпомогне социалната им интеграция.

Бездомните младежи имат шанс да участват на Мондиала благодарение на това, че община Варна стана партньор по проекта Homeless World Cup Bulgaria. Варненците без домове не пропуснаха да благодарят на шефа на общинската комисия „Младежки дейности и спорт“ Костадин Костадинов и на началника на ресорната дирекция в общината Калинка Попстефанова. „Тяхната ангажираност към каузата спомогна да бъде взето решение за финансиране днешната нощувка в София на местните участници в проекта”, споделят младежите.

До края на месец май в рамките на Homeless World Cup Bulgaria ще се проведат още 5 турнира, като на последните 2 от тях ще присъства и треньор номер едно на 20-и век Димитър Пенев, който е посланик на инициативата. Именно той ще селектира и дванадесетте младежи, които през лятото ще се подготвят за световното първенство в Мексико Сити. В разширения състав за Мондиала ще попаднат и минимум трима играчи от Варна.

Компанията „Спортс Мениджмънт България”, която ръководи проекта, работи на територията на община Варна съвместно с футболен клуб „Спартак 1918”. Общо 19 младежи от СУПЦ „Анастадия д-р Железкова” тренират два пъти седмично по час и половина под ръководството на треньора Златин Михайлов, който се включи като доброволец в инициативата.

Дирекция „Младежки дейности и спорт” на община Варна ще подкрепи местните участници в Homeless World Cup Bulgaria, обезпечавайки и нощувките им преди оставащите 5 турнира в София, за да могат те да представят града си по най-добрия начин и да излъчат повече свои представители на Мондиала в Мексико.