Майчинските се топят

Парите

12-03-2012, 07:24

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от в. "Труд" на 12 март

С 22 лв. е намаляло средното месечно обезщетение за майчинство, се вижда от справка, която “Труд” цитира и е получил от Националния осигурителен институт.

През януари 2012 г. сумата е била 391 лв., а година по-рано - 413 лв. През първия месец на тази година за периодът на т.нар. скъпо платено майчинство, който е първата година след раждането на детето, жените са получавали средно по 13 лв. на ден, за да гледат децата си.

Основната причина за неусетното намаляване на обезщетението е, че през последните 2 години ГЕРБ на два пъти увеличи периода, от който се изчислява неговият размер. До края на 2010 г. сумата беше 90% от дохода за последните 12 месеца. От 2011 г. периодът беше удължен на 18 месеца, а от началото на 2012 г. - на 24 месеца. Целта на удължаването беше да се предотвратят случаите, при които жените започват да се осигуряват върху по-висок доход, след като разберат, че са бременни. Най-потърпевши от поправките обаче са жените, започнали да работят преди по-малко от 2 години. При тях обезщетението за недостигащите месеци се пресмята върху минималната заплата (270 лв.), което значително намалява сумата.

Справката на НОИ показва, че средното обезщетение за безработица през януари е било 251 лв. , а за болничен - 137 лв. И при двете има леко намаление спрямо година по-рано.