Какво да сготвя утре: Откриваме Седмица на средновековната кухня

Архив Варна

12-03-2012, 13:11

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

Седмица на европейското средновековно кулинарно изкуство на ВарнаУтре.бг и рубриката Какво да сготвя утре?

Днес поставяме началото на нашата средновековна готварска седмица, в която ще ви покажем истинския вид на храната през средните векове.

Всеки ден ще ви запознаваме с различни рецепти и аспекти на средновековната кухня. За начало е много важно да започна с развенчаването на някои митове за средните векове: "Хората не са яли с ръцете си и не са хвърляли храна по земята. Не са се бърсали в брадите и дрехите си и не са яли само месо. Като цяло средновековната кухня се свързва с примитивизъм и варварщина." Това са митове, които смятаме да опровергаем за следващите 7 дни. Ще започнем с нещо лесно и достъпно.

И така: Какво да сготвя утре?

Леща по андалуски

Рецептата е от испанска готварска книга от 12-ти век. Готвили са я по следния начин :

Измиваш и изчистваш лещата. Запържваш глава ситно нарязан лук докато стане прозрачен. Към него се добавят 2-4 зрънца карамфил, вода и лещата. Вариш на умерен огън и овкусяваш с кориандър, кимион, канела, дафинов лист, сол и повечко черен пипер. Подлютена е по-добра. Сервира се гореща.

Не се учудвайте от множеството нетрадиционни подправки. Крайния резултат е сладко-солен и лют. Като експлозия за сетивата е, но така са я правили древните испански готвачи.

Към лещата по андалуски, върви и салата от ябълки с лук.Прави се изключително лесно и е учудващо вкусна. Много върви с ракия.

Средновековна ябълкова салата
Нарежете на купчета няколко ябълки. Препоръчително от различни сортове, така че да има и сладки и кисели ябълки.Добавете нарязан лук и объркайте с оцет, олио, сол и повечко черен пипер.

Резултатът е сладко-кисела люта салата и както казах много върви с ракия.

Бон Апети