14 март: Средновековен дюнер и един странен ориз

Архив Варна

13-03-2012, 23:08

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ И ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Средновековните европейци не са имали такова разнообразие от продукти, като нас, но са наваксвали с подправки и са експериментирали с вкусовете

Една от отличителните черти на средновековната кухня е очевидната липса на някои продукти, което е нормално. Все пак по това време новия свят не е открит още.

Тук няма да видите рецепти с картофи, домати,боб, царевица, пипер, тикви, чушки и нищо вносно. Така изброени възниква въпроса, какво са яли тогава, щом са нямали картофи и домати?

Постното им меню е било доста разнообразно:
От зърнените храни –пшеница, ечемик, просо, овес и ръж.
От бобовите растения – бакла, грах и леща.
От зеленчуците – чесън, лук,праз,зеле,карфиол, броколи, маруля, ряпа, моркови, пащърнак,цвекло,репички, диня, краставица, аспержи, патладжан, спанак
От плодовете – ябълки,круши, дюли, сливи,праскови, череши, ягоди, грозде, нар, лимони, лаймове, портокали, фурми и смокини.
Естествено гъби, ядки и десетки видове подправки и билки.

Днес обаче няма да готвим постно или поне не съвсем. Първата ни рецепта е от близкия изток и се нарича Базмаурд. Била е традиционно ястие на пировете в Багдат и целия арабски свят. Предвид популярността й е много възможно тази рецепта да е била известна и във Византийската империя и дори България.


Базмаурд

Оригиналната рецепта е със плода цитрон, но лимонът върши също толкова добра работа.

Продукти(за 4 порции):
1 лаваш или арабкса питка с диаметър около 30 см.
1бр. обезкостени пилешки гърди
2 с.л. смляни лешници
1,5 – 2 обелени и нарязани на ситно лимона
1. с .л. пресен накълцан естрагон
1 с.л. накълцана мента
2 с.л.. накълцан босилек

Приготовлението е изключително просто.
Като за начало пилешките гърди се изпичат и нарязват на дребно. През това време омесете останалите продукти.
Накрая посипете равномерно хлебчето със получената смес и пилешкото месо, навийте на руло и нарежете на 4 парчета. Сервирайте топло.

Резултатът е прародителя на дюнера, но без излишните картофи и домати. Само месо и подправки.

Следващата рецепта е постна и доста странна за българския вкус. Тя включва ориз и канела. Сигурен съм, че повечето от вас са яли ориз с мляко и канела, и мигновено ще отхвърлят тази рецепта, но държа да отбележа, че гозбата е тествана и много вкусна, да не говорим колко е енергийна.

Лимонен ориз с мед

Продукти:
1 лимон
1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода
0.5 с.л. сол
0.5 с.л. канела
1 с.л. масло
2/3 ч.ч. счукани бадеми
2/3 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. сухо бяло вино
1 ч.ч. грах
Гарнира се с 12 с.л. мед

Във вряща вода се пускат ориза, солта, канелата, маслото и лимоновия сок
Готви се на бавен огън докато ориза не поеме водата.През това време накисвате бадемите и стафидите в бялото вино за поне 10-15 минути. Махате от котлона и добавяте ядките и граха. Разбъркайте и сервирайте с по 1-2 с.л. мед на порция.

Резултатът е сладко-кисел ориз с приятно хрупкав вкус от ядките.

Бон Апети