Кабинетът се запасява с горива при рекордни цени

Новините

14-03-2012, 06:55

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

Сделката се извършва, преди да е приета задължителната по закон годишна програма за обновяване на запасите, и за пореден път повдига въпроси около случващото се в Държавния резерв.

Бойко Борисов даде съгласие агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" да освободи неуточнено количество от съществуващия дизел

и на негово място да закупи нов с цел гарантиране качеството на резервите,  съобщава на първата си страница днес новината за решението на кабинета вестник „Сега”.

Сделката се извършва, преди да е приета задължителната по закон годишна програма за обновяване на запасите, и за пореден път повдига въпроси около случващото се в Държавния резерв.

От правителственото прессъобщение става ясен само видът на горивото за обновяване - дизелово гориво клас Е, и законовото основание за това - Законът за задължителни запаси от нефт и нефтопродукти. Количества не са обявени, макар че в тях няма нищо тайно. Агенцията е натоварена да обнови дизеловото гориво, което се произвежда през зимния сезон (октомври-април). Само преди дни от "ЛУКойл България" обясниха, че зимният дизел е по-скъп от стандартния, защото съдържа добавка срещу замръзване. От компанията добавиха, че този дизел обикновено се използва до края на февруари и след изтичането на този срок цената на дизела би следвало да падне. Според кабинета обаче този вид зимно гориво може да се използва целогодишно. Сделката е странна и на фона на останалите изисквания към обновяването на резервите.

В правителствената информационна система отсъства и приета годишна програма за запасите в агенцията. Миналата година програмата бе приета едва през юли, като вносител бе вътрешният министър Цветан Цветанов като ресорен вицепремиер. В нея обновяване на дизелови запаси не фигурира.