15 март: Средновековие по сръбски

Архив Варна

14-03-2012, 16:48

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ И ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Днешното меню включва изпитани рецепти от Сърбия

Днешното меню е на балканска тематика.

Миналото лято ни се отдаде шанс да посетим сръбска възстановка на средновековен лагер край крепостта Сталач, където домакините ни гостиха с прекрасни сръбски ястия от 14-ти век.

Сръбски хапки

Поднесоха ги на голямо плато като мезе към греяното вино.

Продукти:

Бекон

Сирене

Сушени сливи или праскови

Сушените плодове се цепват на две и в тях се слага парченце сирене. Гледайте сиренето да не е ронливо. Плодът се завива с лента бекон, така че да стане на ролце. Забивате една клечка за зъби, да не се разпадне и пържите до препичане на бекона.

Сервирайте студено.

 

Карамелизирано пилешко филе

Продукти:

Пилешки гърди

Сусам

Мед

Бяло вино

Магданоз

Лук 

Нарежете пилешките гърди на тънки филета. Посолете и ги мариновайте в меда, който за целта трябва да не е захаросан. Поръсете със сусам и ги изпържете до карамелизиране.

В отделен съд накълцайте лука и запържете до прозрачно. Залейте с бяло вино и добавете ситно нарязан магданоз.

Месото се сервира със заливка от винения сос.

 

Сръбски пай с месо

 „За пая е хубаво блатовете да са тънки, но най-важното е плънката”, казва домакинът ни Джордже Парвлович.

„За плънката изберете чисто пилешко месо. Може и със свинско и телешко. Нарежете на малки парченца, посолете и запържете. След това мариновайте месото в червено вино с натрошени ядки и стафиди. Овкусете виното с канела и карамфил. Оставете да се маринова за 15-тина минути, източете виното и сложете плънката в приготвените блатове и го мятайте във фурната.”

 

И понеже месото доминира в днешните рецепти, е важно да се отбележи, че средновековните хора не са яли само месо, както предполагат всички филми, но все пак то е било важна част от менюто им. 

Повечето неща, които ядем днес, ги е имало и тогава, като някои разлики включват, че тогава са яли повече дивеч и по-голямо разнообразие от птици. Има рецепти за пауни, лебеди, щъркели, чапли, фазани, яребици, гълъби и пъдпъдъци.

Техниките на готвене са много подобни на съвременните. Готвили са на огън, предимно в глинени или метални съдове. За целта кухните са били обзаведени с камини или преносими мангали. По-заможните са имали пещи, подобно на съвременните фурни, а методите на готвене включват печене, пържене, варене, задушаване, пушене и сушене.