Избрани Новини
15 март: Средновековие по сръбски
Днешното меню включва изпитани рецепти от Сърбия
Миналото лято ни се отдаде шанс да посетим сръбска възстановка на средновековен лагер край крепостта Сталач, където домакините ни гостиха с прекрасни сръбски ястия от 14-ти век.
Сръбски хапки
Поднесоха ги на голямо плато като мезе към греяното вино.
Продукти:
Бекон
Сирене
Сушени сливи или праскови
Сушените плодове се цепват на две и в тях се слага парченце сирене. Гледайте сиренето да не е ронливо. Плодът се завива с лента бекон, така че да стане на ролце. Забивате една клечка за зъби, да не се разпадне и пържите до препичане на бекона.
Сервирайте студено.
Карамелизирано пилешко филе
Продукти:
Пилешки гърди
Сусам
Мед
Бяло вино
Магданоз
Лук
Нарежете пилешките гърди на тънки филета. Посолете и ги мариновайте в меда, който за целта трябва да не е захаросан. Поръсете със сусам и ги изпържете до карамелизиране.
В отделен съд накълцайте лука и запържете до прозрачно. Залейте с бяло вино и добавете ситно нарязан магданоз.
Месото се сервира със заливка от винения сос.
Сръбски пай с месо
„За пая е хубаво блатовете да са тънки, но най-важното е плънката”, казва домакинът ни Джордже Парвлович.
„За плънката изберете чисто пилешко месо. Може и със свинско и телешко. Нарежете на малки парченца, посолете и запържете. След това мариновайте месото в червено вино с натрошени ядки и стафиди. Овкусете виното с канела и карамфил. Оставете да се маринова за 15-тина минути, източете виното и сложете плънката в приготвените блатове и го мятайте във фурната.”
И понеже месото доминира в днешните рецепти, е важно да се отбележи, че средновековните хора не са яли само месо, както предполагат всички филми, но все пак то е било важна част от менюто им.
Повечето неща, които ядем днес, ги е имало и тогава, като някои разлики включват, че тогава са яли повече дивеч и по-голямо разнообразие от птици. Има рецепти за пауни, лебеди, щъркели, чапли, фазани, яребици, гълъби и пъдпъдъци.
Техниките на готвене са много подобни на съвременните. Готвили са на огън, предимно в глинени или метални съдове. За целта кухните са били обзаведени с камини или преносими мангали. По-заможните са имали пещи, подобно на съвременните фурни, а методите на готвене включват печене, пържене, варене, задушаване, пушене и сушене.