Обещават да не пипат цени на храни за Великден

Парите

15-03-2012, 07:34

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Храните няма да поскъпват за празниците

„ 24 часа” пише, че животновъдите са обещали да не пипат цените на агнета и свинско за Великден, съобщи вчера зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров след среща с браншови организации.

Решено е България да поиска от Европейската комисия крайни потребители да могат да купуват агнета директно от производителите. В момента това е незаконно, защото в наредбата за т.нар. директни продажби не са включени овцевъдите. Целта е директните продажби от овцефермите да се разрешат, като ще има само минимални изисквания за помещението, в което се колят агнетата.

На срещата, продължила над 2,5 часа, се оказало и че фуражите не са причина за поскъпване на храните. Техните цени са се увеличили само между 1 и 3 на сто в сравнение с миналата година, каза Цветан Димитров. Свиневъдите също обещали, че за Великден изкупните цени ще бъдат колкото и през 2011 г.

От министерството на земеделието пък обяснили, че се подготвят програми за подпомагане на свиневъди, птицевъди, овцевъди и т.н. за около 100 млн. лв. Тези пари обаче можело да се дадат само за браншове, в които не се начисляват печалби.