КОНСУЛТ: Радиоводомерът може да бъде преместван на друг адрес

Парите

15-03-2012, 11:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Какво представляват радио водомерите? Какви са техните предимства? Има ли недостатъци? Как се сменя водомер? Кога трябва да се тестват водомерите и как става това?

Имате проблем с отчитането на водомера? Посещенията на инкасаторката са предизвикателство за работното Ви време и търпението на шефа Ви?

Неприятно Ви е да пускате в дома си непознати хора? Страхувате се от станалите популярни напоследък измами с фалшиви служители на ВиК? Ако сте отговорили с "да" на поне три от зададените въпроси, то диагнозата е ясна - спешно имате нужда от нов водомер. Но не какъв да е, а радио.

Какво представляват радио водомерите? Какви са техните предимства? Има ли недостатъци? Как се сменя водомер? Кога трябва да се тестват водомерите и как става това? Въпроси на тема потреблението на вода и измерването му имахте възможност да задавате тук през последните 10 дни. Специалистите на  "Аквалис Груп" ООД  днес отговарят на последните от тях.  

Стоянка Иванова: Каква е цената на устройството? Има ли различни модели?
Цената на радиоводомера е 110 лв., като в нея влизат демонтажа нa стария, монтажа на новия, програмирането на модула, труда на техника и пломбата на ВиК. Към момента предлагаме един модел, който е съобразен с нуждите на индивидуалните домакинства (апартаменти).

Калоян Мирчев: Колко време отнема поставянето на радиоводомера? Трябва ли предварителна заявка, за да се поръча водомера?
Отговор: Монтажът на радиоводомера отнема около 30 мин. Заявката става на посочените от фирмата телефони за контакт, на които се уточняват удобни за Вас ден и час, в който да бъдете посетен от наш екип.

Стамат Димов: Може ли радиоводомера да помогне в споровете за потреблението при наличие на централен водомер във входа? Ако аз имам радио водомер и  плащам  потреблението, показано от него, трябва ли да участвам в делението на сметката от общия?
Отговор: Радиовдомерът може да посочва във всеки един момент потреблението на вода по апартаменти.

Кольо Вълчев: Радиоводомерите действат ли във вилните зони? Питам за Акчалар?
Отговор: Във всички вилни зони, намиращи се на територията на община Варна, могат да се монтират радиоводомери.


Славка Борисова: Задължително ли е поставянето на радиоводомер или мога да си ползвам стария?
Отговор: Според Наредба N4 от 17.06.2005г. задължително е водомерът Ви да е в метрологична годност, а дистанционното му отчитане е удобство, което ние препоръчваме.

Константин Петров: По-изгодно ли e, ако имам радиоводомер?
Отговор: При този вид отчитане ще избегнете изравнителни сметки, двойно счетоводство и всеки месец ще имате реална сметка. Също така се избягва възможността  от човешка грешка, което гарантира точността на месечната сметка.

Севда Коцева: Нормално ли е ВиК да иска увеличаване на цената на водата?
Отговор: По въпроси, касаещи дейността на ВиК Варна, моля обръщайте се директно към тях.

Александър Колев: Колко време отнема монтажът? Налага ли се спиране на водата?
Отговор: Монтажът отнема около 30 мин. Водата се спира от крана преди водомера, като това не притеснява останалите живущи в кооперацията.

Димитър Митев: Живея под наем. Ако поставя радио водомер и след време реша да сменя квартирата, ще мога ли да го взема със себе си на новия адрес?
Отговор: Да. Радиоводомерът може да бъде демонтиран и монтиран на друг адрес.

Ганета Станева: Предлагате ли услугата и за живеещи в други общини на Варненска област? За село Болярци (община Аврен) и за село Гроздево (община Долни Чифлик) става дума?
Отговор: За момента услугата дистанционно отчитане се предлага само на територията на община Варна.


Ангел Станев: Как действа радиозасичането?
Отговор:От момента, в който Ви монтираме радио водомер ние поемаме отчитането му. Свалянето на отчета се извършва ежемесечно, като нашият служител минава и сваля данните без да влиза във Вашето жилище и да нарушава личното ви пространство. Сваленият отчет ние предаваме на  ВиК - Варна, за да изготвят вашата сметка. Фирма „Аквалис Груп” ЕООД е оправомощена само да сваля отчетите, а ВиК - Варна ще ви фактурира. При този вид отчитане ще избегнете изравнителните сметки и ще имате реална сметка всеки месец.

Системата за дистанционно отчитане на уреди е модерен и надежден начин за отчитането на индивидуалните водомери в жилището. Системата е базирана на най-новата технология, която гарантира ниско енергийно потребление и в същото време осигурява дълго и безпроблемно ползване на уреда.
Инкасаторският способ за събиране на данни се основава на това, че инкасаторът е снабден с преносим компютър (PDA) с радио модем, премества се от имот на имот (от брояч на брояч). Отчитането не изисква присъствието на собственика на къщата или апартамента, тъй като се извършва извън жилищните помещения. Трае части от секундата и се извършва без непосредствен контакт на отчитащото устройство с радио приставката на водомера (затвореният апартамент не е проблем).


Силвия Коева: Колко струва засичането на водомера от разстояние?
Отговор: Веднъж поставили си водомер с модул за дистанционно отчитане, не заплащате нищо повече. Свалянето на информацията е за наша сметка. Вие само плащате месечните си сметки във ВиК.


Илия Стратиев: Каква е гаранцията, че при използването на радио водомери няма да отчетат на съседите потреблението?
Това няма как да се получи, тъй като всеки модул има идентичен номер, съответстващ с водомера, на който е монтиран и изпраща сигнал с информация само за него. По-нагледно можете да видите на страницата ни във Фейсбук


Елеонора Колева: Навсякъде ли може да бъде инсталиран такъв водомер? Изисква ли се някаква предварителна подготовка за поставянето на водомера?
Отговор: Не, не се изисква никаква предварителна подготовка. Този начин на събиране на данни намира приложение например в кооперации, в които е затруднен достъпът до водомера или има проблем с балансирането на водното потребление.
При инсталация, характеризираща се с разпръснати измервателни пунктове, например отдалечени една от друга жилищни сгради, жилищни комплекси, квартали с еднофамилни къщи, където инкасаторът би губил много време в предвижване между измервателните пунктове.
При преобразуване на инкасаторската мрежа в пълна или частична стационарна мрежа. Допълнително преимущество при използването на тази система, освен критерия за голям обхват, е възможността за постоянна (24-часова) регистрация на употребата на вода от отделните потребители в седалището на администратора на мрежата. Напълно подходящ е и за апартамент, разбира се.

Стефан Тролев: Колко е гаранционният срок на радио водомерите и има ли кой да ги поддържа във Варна?
Отговор: Гаранционният срок на водомерите е 5 години. Фирма "Аквалис Груп" ООД разполага с офис в гард Варна, ул. "Подвис" 9Б

Михаил Друмев: Има ли опасност сигнали от други електронни уреди да повлияят на резултатите от засичането на водопотреблението?
Отговор: Употребата на оптично отчитане на разхода е напълно устойчива на външно магнитно поле, задействане на алармите, при сваляне на приставката например, при обратен приток и приближаване на магнит, така че, отговорът е НЕ, няма такава опасност.


Силвия Станева: На какъв период става отчитането?
Отговор: Отчитането става по Ваше желание, един или два пъти месечно. Има опция и за по-често, но за индивидуален водомер в жилище смятаме, че това е достатъчно.

Анка Здравкова: Всички ли водомери трябва да се подменят?
Отговор: Съгласно действащото законодателство, като средство за търговско измерване водомерите подлежат на периодичен контрол съгласно чл.43, ал.4 от Закона за измерванията (обнародвано в държавен вестник бр.46 от 2002 г. ).
Срокът за периодичните проверки  се определя от  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор , заповед N-A-412 от 16.08.2002 г. променя този срок от 6 на 5 години. Тоест, водомерите, които са на 5 или повече от 5 години трябва да бъдат тествани или сменени по Ваше желание.

Иван Петев: Колко дълъг е животът на радиоводомерите?
Отговор: Водомерите са с гаранционен срок 5 години, а самите радио модули са с батерии, които издържат 10 години и не се подменят.


Фирма „Аквалис Груп” ООД предлага монтаж и продажба на радио водомери за индивидуални абонати.
Системата за дистанционно отчитане на уреди е модерен и надежден начин за отчитане на индивидуалните водомери във Вашето жилище. Тя е базирана на най-нова технология, която гарантира ниско енергийно потребление и в същото време осигурява дълго и безпроблемно ползване на уреда.
Дистанционното отчитане на водомери намалява възможността за човешки грешки и времето за отчитане, което от своя страна води до намаляване на разходите.
Системата позволява да се отчитат уреди, които са на трудно достъпни места и не се изисква присъствието на собственика на разходомера.


"Аквалис Груп" ООД е специализирана в комплексната услуга по смяна, тестване, монтаж и пломбиране на водомери.

Съгласно деистващото законодателство водомерите подлежат на периодичен контрол съгласно чл.43, ал.4 от Закона за измерванията. Срокът за периодичните проверки  се определя от  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, заповед N-A-412 от 16.08.2002 г. променя този срок от 6 на 5 години.

"Аквалис Груп" ООД има сключен договор с "ВиК-Варна" ООД за извършване на описаните дейности от 28.04.2011г.
Фирмата поддържа сплотен екип от професионалисти, които могат да реагират в удобен, точен за клиента ден и час на територията на гр. Варна.

Потребители, които не са изпълнили тези законови изисквания за периодично тестване на водомерите, подлежат на санкции по съответния ред.
На санкция подлежат също и всички проекти за изграждане и експлоатация на водопроводни и канализационни инсталации, които не спазват Наредба № 4/17 юни 2005 г.