Избрани Новини
Пролетно празнично меню
Днешните ни предложения са подходящи за предстоящите пролетни празници - Гергьовден и Великден
За менюто днес ни помогна Цветелина Такова-Шопова, известна в интернет пространството като Лотиен. В свободното си време тя превежда средновековни готварски книги и експериментира с рецептите.
„Винаги съм била запалена по готварството и, когато започнах да се занимавам с възстановки, естествено едно от най-интересните неща ми беше кухнята”, казва Цветелина. „Оказа се доста интересна и вкусна. Разбира се някои от комбинациите от подправки са малко странни за съвременния човек. Ако за пръв път готвиш средновековно ястие е добре да започнеш с някое по-просто. Например месо с канела и карамфил е много вкусно, но много хора дори не биха го опитали, защото са свикнали тези подправки да се слагат в сладкиши.”
Салата
The Forme of Cury, Англия, 14 век
Вземи магданоз, градински чай, пресен чесън, пресен лук, кромид лук, праз, пореч, мента, резене (фенхел), кресон, седефче, розмарин и тученица. Измий ги и ги изплакни добре. Почисти ги. Накъсай ги на парченца с ръка и ги разбъркай добре със зехтин. Добави оцет и сол и сервирай.
Пълнени яйца
Австрия, 15 век
Ако искаш да направиш яйца на половинки, ги свари докато станат твърди, обели ги и ги разрежи на две. Махни жълтъка и го намачкай с нарязан пресен магданоз, подправки, сол и едно сурово яйце. Напълни с тази смес половинките белтъци и ги опържи в свинска мас… или ги сервирай запържени в масло.
Печено агнешко
Анонимна андалуска книга, 13 век
Вземи гърди от дебело агне и направи разрез между ребрата и месото, така че се получи голям джоб. След това вземи по една пълна шепа белени бадеми и лешници, добави канела, лавандула, карамфил, шафран, черен пипер и малко сол. Разбъркай всичко това с хлебни трохи и го омеси със зехтин докато стане толкова гъсто, че да може да се използва като плънка. Напълни с него месото и го заший. Окачи го в танур (арабска глинена пещ) и постави под него глинен съд, в който да капе мазнината от месото. Когато се опече го извади и сервирай.