Разследват София за злоупотреба с данните на над 1 милион столичани

Новините

16-03-2012, 11:15

Снимка:

Кристина Баракова-Албу

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

Общината е предоставила на частен оператор всички данни за собствениците на имоти в София - ЕГН, номер на данъчната партида, адрес и пр., без да иска предварително съгласието им

„Сега” отделя уводното си място за поредната издънка в държавата, този път свързана с данъчната кампания в София.

Комисията за защита на личните данни започна проверка на Столичната община за злоупотреба с личните данни на над 1 млн. софиянци. Причината е иначе похвалната инициатива гражданите да имат възможност да платят местните си налози чрез системата за онлайн разплащане epay.

Проблемът е, че общината е предоставила на частен оператор всички данни за собствениците на имоти в София - ЕГН, номер на данъчната партида, адрес и пр., без да иска предварително съгласието им. Така в epay попада личната информация на 1.081 млн. собственици, включително и такива, които не са абонати на системата. Преди 2 дни регистрираните потребители на epay получиха данъчни уведомления през системата по същия начин, както получават сметките си за ток, телефон и др. Разликата е, че при останалите доставчици на услуги абонатите сами се регистрират, за да получават извлеченията за задълженията си. Според закона за защита на личните данни администратор на такава информация може да я предоставя на трета страна само след изричното съгласие на гражданите или фирмите. Местните данъци можеха да се плащат и сега в epay, но след като гражданите сами въведат данните си - номер на партида, точната сума на задълженията и т.н. При това парите се превеждаха чрез банков превод, докато това сега става директно. Не е ясно дали общината е постъпила по същия начин и с двете банки, с които има договор за кампанията - ДСК и Общинска. Ако и те са получили партидите на софиянци, нарушението става тройно.


Това не е първият сблъсък на общината с комисията за защита на личните данни. В началото на данъчната кампания, пак с цел улеснение, "Московска" пусна възможност за онлайн проверка на данъците чрез ЕГН. След като в медиите изтекоха данъчните задължения на политици и популярни лица, услугата беше прекратена.