Картел с горивата

Парите

17-03-2012, 10:56

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Проверката на антимонопола е показала, че "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД са нарушили Закона за защита на конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията намери картел при определянето на цените на автомобилните горива, съобщава „Стандарт”.

Проверката на антимонопола е показала, че "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД са нарушили Закона за защита на конкуренцията и Договора за функциониране на Европейския съюз. Нарушението се състои в забранено споразумение и съгласувана практика при определяне на цени, които по своята цел или резултат предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво, пише в официалното съобщение на КЗК.

Така според комисията четирите компании са определяли заедно цените. В 30-дневен срок компаниите могат да се запознаят с материалите по преписката, да представят писмени възражения по твърденията на КЗК, както и да бъдат изслушани в открито заседание от членовете на комисията. След обсъждане на възраженията и писмените доказателства антимонополът ще се произнесе окончателно по съществото на спора.