Без избор на екип за родилки и деца

Новините

19-03-2012, 07:25

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Aко действително пациентът иска да избере конкретен екип, медицинска услуга или стая, няма да ги плаща той, а фондът в който се осигурява допълнително.

Премахване на таксата избор на екип за родилки и деца ще поиска от болниците новият здравен министър Десислава Атанасова, цитирана от „Монитор”.

Това ще стане още в сряда, когато тя поема ще поеме поста от Стефан Константинов.

Услугата „избор на екип“ беше легализирана в наредба на здравното министерство преди няколко години по две причини. От една страна, за да не се дават пари под масата, а от друга - хората, които наистина искат да се лекуват при определен медик, да могат да го правят легално. Тъй като някои болници, основно в София, принуждаваха пациентите да плащат за услугата, без да са я избирали, бившият вече министър д-р Стефан Константинов наложи пределна цена - до 900 лв. В началото на годината обаче се заговори, че тази такса е незаконна. Затова тя бе атакувана в съда и се очаква ВАС да реши дали наредбата е законна, или не.

Преди няколко месеца, в качеството й на шеф на здравната парламентарна комисия новата министърка Атанасова потърси диалог с доброволните здравноосигурителни фондове по темата. Като здравен министър тя отново ще ги покани на среща, за да се проверят възможностите те да поемат тази услуга чрез допълнителното здравно осигуряване. Така, ако действително пациентът иска да избере конкретен екип, медицинска услуга или стая, няма да ги плаща той, а фондът в който се осигурява допълнително. Според Атанасова така ще има и по-добър контрол над тези плащания, тъй като фондовете ще гарантират, че изборът е доброволен и че операцията е извършена точно от лекаря, когото пациентът е избрал.