ГЕРБ няма фаворит за здравната каса

Новините

21-03-2012, 07:11

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

Досегашната зам.-шефка на комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова не е сред кандидатите за шеф на касата. Тя ще заеме председателското място в комисията, освободено от бъдещия здравен министър 

Ден преди изтичането на крайния срок за избор на нов управител на НЗОК депутатите от ГЕРБ нямат фаворит за поста,

съобщава „Сега”. По закон наследникът на напусналата досегашна шефка на касата Нели Нешева трябва да стане ясен най-късно до 22 март. Петима са кандидатите за поста, съобщи вчера зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Сред тях имало както експерти, така и политически фигури, в това число депутати, обясни той, но отказа да съобщи имена. На вчерашното си заседание депутатите на ГЕРБ не излъчиха свой фаворит, както се очакваше. Вероятно се чака връщането на Бойко Борисов и Цветан Цветанов от Турция.

Досегашната зам.-шефка на комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова не е сред кандидатите за шеф на касата. Тя ще заеме председателското място в комисията, освободено от бъдещия здравен министър Десислава Атанасова, решиха вчера депутатите на ГЕРБ. Днес Атанасова и Делян Добрев ще положат клетва в парламента, а наред в листата на ГЕРБ да попълни мястото на Атанасова е зам. областният управител на Русе Петър Даскалов.

Здравният министър в оставка Стефан Константинов пък предупреди, че в болниците цъка бомба със закъснител. Константинов обясни, че не е срещнал подкрепа в ГЕРБ за плануваните от него реформи и че е подал оставка, без никой да му я иска. Министърът в оставка упрекна и вицепремиера Симеон Дянков, че се е опитвал да кадрува във ведомството му. "Финансовата система трябва да е благодарна на здравната, която успя да я стабилизира чрез парите от резерва на здравната каса", заяви Константинов. "Вижте вестниците от 7 октомври 2010 г. Сам на бара. Първият ми работен ден. В Народното събрание аз стоя там, представи ме вицепремиерът, не премиерът", оплака се той.