22 март: Празнично меню за Пролетта

Архив Варна

21-03-2012, 15:39

Снимка:

http://yoli-www.blogspot.com/

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Приключва работната седмица, лунният месец, та и дори цял един годишен цикъл. И разбира се започва нов. Така че защо да не го отпразнуваме?

Както и да го погледнеш, 22 март си е странен ден. Ден, в който прехода от старото към новото, от зимата към пролетта, ще бъде повече от ярко изразен. Приключва работната седмица, лунният месец, та и дори цял един годишен цикъл. И разбира се започва нов. Така че защо да не го отпразнуваме? Естествено ще се съобразим с основните предпоставки и препоръки за периода, но най-вече ще се постараем да приветстваме Пролетта
30 лунен ден. Този ден не присъства всеки месец в лунния календар и обикновено продължава само няколко часа. През този период не бива да нарушавате хармонията и спокойствието около вас по никакъв начин. Подходящо е да се храните най-вече с плодове и ядки.
1 лунен ден. На първо място през този ден трябва да се въздържате от употреба на алкохол и стимулиращи напритки, тъй като в този период протича естествена настройка на организма за целия лунен месец. През този ден с пълна сила важи правилото „Каквото посееш, това ще пожънеш!”, затова именно сега е моментът, в който да положите началото на вашата балансирана дитета. Подходящо е да изключите от менюто си месото и други тежки и трудносмилаеми храни.

Отдавна чакам подходяща възможност да споделя едно прекрасно ястие

Пролетен венец

Продукти:

200 г ориз
30 г масло
125 г настърган кашкавал
250 г тиквички
250 г спанак
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
2 яйца
1 каф.ч.течна безсолна сметана

Приготвяне:

Сварете ориза в подсолена вода и го оставете да изстине. Нарежете лука и чесъна и ги задушете в маслото. Нарежете спанака и за кратко го прибавете към лука и чесъна. Накрая сложете и нарязаните зелени подправки.
В подходящ съд смесете ориза, задушения спанак и настъргания на едро кашкавал. Добавете яйцата и сметаната. Овкусете със сол и пипер. Нарежете тиквичката на кръгчета и я объркайте с оризовата смес.
Постелете дъното и стените на кръгла кексова форма с хартия за печене. Намажете я с масло. Изсипете сместа и притиснете с лъжица.
Изпечете венеца в загрята на 200 гр. фурна за 20 мин. до зачервяване.

Това пролетно ястие е подходящо за гарнитура към месо. Може да се поднесе и като самостоятелно ястие с млечно - чеснов сос. Ние ще го поднесем с

Пролетна салата с броколи

Продукти:

1 глава броколи
1 краставица
2 връзки репички
1 маруля
4 яйца
3 домата

Приготвяне:

Накъсваме броколите на розички, след което ги сваряваме в подсолена вода. След това сваряваме и яйцата, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Обелваме краставицата и я нарязваме на кръгчета, нарязваме и марулята, репичките и доматите.
В купа поставяме яйцата, броколите, репичките, краставицата, доматите и ги разбъркваме. Овкусяваме ги със зехтин и сол на вкус.


Бон апети! И честита Пролет!