24 март : Калмари с чили, зелена салата и лимонов ориз

Архив Варна

23-03-2012, 13:38

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

През този ден е желателно да внесете разнообразие в менюто си с остри и сгряващи подправки – чили, черен пипер, горчица, хрян, чесън, асефеида.

Луната е в Овен , в растяща фаза и това подсказва бърз метаболизъм и максимално усвояване на енергията от храната.

Активна е огнената стихия, управляваща усвояването и вътрешното изгаряне, а така също и пречистването на организма.
Можем да я стимулираме чрез остри, пикантни и сгряващи подправки като чили, пипер, хрян и джинджифил, добавени към храни които се консумират горещи веднага след приготвянето им.

Необходимо е да се избягват мазните и твърде солените продукти. Желателно е чрез храната да си набавим калиеф фосфат - точно неговият недостиг става причина за проява на качествата, виновни за лошата слава на Овена - избухливост и невъздържаност, болестите му - най-често свързани с главоболие, поради умствено и нервно изтощение. Той стимулира умствената и физическата енергия, които всички ние така щедро изразходваме, когато Луната преминава през този огнен знак.

Подходящи продукти са:
Растителни: цвекло, салати, цветно зеле, спанак, лук, моркови, краставици, фурми, ябълки, орехи и лимони, кафяв ориз, леща, боб, алое
Животински: постно месо - агнешко, пиле
Подправки: дафинов лист, хрян, черен пипер, чесън, джинджифил, канела

3 лунен ден. През този ден е желателно да внесете разнообразие в менюто си с остри и сгряващи подправки – чили, черен пипер, горчица, хрян, чесън, асефеида. Сега вече може да включите и месни продукти, при това е нужно да се съобразите с активната енергетика на деня при избора си. Телешкото не е подходящо. Не е подходящо също така да гладувате и провеждате прочистващи практики, тъй като, за да има ефект от тях, организмът следва да бъде в седативно състояние, а днес той е твърде възбуден от мощните енергийни потоци, навлизащи в него.

Имаме двойно потвърждение за необходимостта от активни подправки, така че ще заложим на тях. Една салата от калмари си чили може да бъде поднесена както като предястие така и като добавка например към ориз или салата от свежи листни зеленчуци. Аз предлагам да я превърнем в акцент и да използваме всички добавки.

Калмари с чили

Продукти:

2 червени люти чушки ситно нарязани
2 зелени люти чушки ситно нарязани
3 стръка зелен лук ситно нарязан
2 скилидки чесън пресовани
сока от 1 голям лимон
1 с. л. балсамов оцет
100 мл. зехтин
1.5 кг. малки калмари изчистени

Начин на приготвяне:

Смесете лютите чушки, лука, чесъна, 1/4 чаша лимонов сок, балсамовия оцет и 1/3 чаша зехтин в голяма купа. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.
Нарежете калмарите напречно на дебели ленти, сложете ги в купа, поръсете с останалата 1 с.л. зехтин.
Загрейте скарата на висока температура. Изпечете калмарите за  1  до 2 минути от всяка страна или докато се свият. Изсипете ги в чили марината, оставете да се мариноват за 30 минути на стайна температура или за по – дълго в хладилника.
Подредете калмарите в чиния, полейте ги с чили марината и сервирайте.

Така приготвени калмарите ще бъдат прекрасна добавка към лимонов ориз. Приготвяли сме го и друг път, можете да прочетете как става това тук.

Липсва само една свежа зелена саллата. Дано да разполагате със

1 връзка пресен лук
2 салати
2 супени лъжици олио
1 ч.л. горчица
оцет или лимонов сок
сол

Изчистения лук нарязваме на ситно, а салатите накъсваме на едри парченца. Можем да добавим и листа от спанак, рукола или цикория-ще стане още по вкусно.Отделно смесваме горчицата, оиото, оцета и сол на вкус. Бъркаме, докато се получи каша,  с която заливаме листата от салатата.
Аз бих добавила и малко авокадо и смлени орехи-ей така за разкош!

Добър апетит!