Турските имена на местности във Варна се оказаха въпрос на национална сигурност

Мисия Варна

23-03-2012, 14:27

Снимка:

bgmaps.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Воевода избухна, нарече общинарите идиоти. Предложението за преименуване на местностите влиза директно на сесия

Луд скандал в комисията по култура към градския парламент предизивка искането за смяната на турските имена на 11 местности във Варна.

Предложението е на ВМРО и е внесено от общинския съветник и зам.-председател на воеводите Костадин Костадинов. Искането обаче срещна отпор в комисията, а според шефката на ресорната общинска дирекция Станка Димитрова промяната на имената било въпрос, касаещ националната сигурност. Сагата с преименуването на Кочмар, Боклук Тарла, Ментеше, Дилбер чешма, Балъм дере, Орта Бурун и още пет други местности с подобни названия се точи вече цял месец.

На днешното заседание на комисията, която бе многократно отлагана именно поради тази причина, напрежението ескалира. Шефката на културната дирекция Станка Димитрова внесе безумно становище, според което преименуването на местностите не било право на общините. То можело да стане само на национално равнище и то след задълбоченото проучване на общественото мнение и съгласуване с научни и финансови институции. Не можело току-така да се сменят турските имена на местностите, защото било въпрос на национална сигурност.

Становището отприщи гнева на Костадинов, който припомни, че същата тази комисия по култура само преди месец е дала имената на други улици и местности и нито се е допитвала до гражданите, нито пък е търсила разрешението на държавата, за да го направи.

Дебатите, които излязоха от добрия тон, продължиха. Според шефката на комисията Даниела Димова пък отказът да се приеме предложението на воеводите показвал отговорност към гражданите.

В крайна сметка комисията взе решение работна група от трима общински съветници да мъдрува дали и как да се преименуват местностите с турски названия. За неин председател бе избран съветникът от докторската партия Петър Липчев. Той щял да прецени кои други двама свои колеги да покани в групата. Засега вносителят на предложението Костадинов остава извън нея. 

Самият той напусна заседението преди да е приключило. Запитан защо предложението среща такъв отпор Костадинов отговори: "Защото са идиоти".

"Неколкократно беше казано в комисията, че трябва да се огледа финансовата рамка на предложението. За каква финансова рамка говорим, като преименуването не струва нито лев", недоумяваше зам.-лидерът на ВМРО. "За две минути в комисия се решава 2 млн. лв. от парите за дупките да отидат за снегопочистване и никой не се сеща да пита гражданите. Когато става дума да се смени името на Боклук Тарла обаче, ще правим обществено проучване", продължи воеводата.

"Община Бургас смени над 500 имена на улици и местности и при тях не е въпрос на национална сигурност, при нас се оказа, че е ", каза още Костадинов. Той беше категоричен, че макар и да е отхвърлено от комисията, ще вкара предложението директно на сесията на 28 март.