Как се прави евтина енергия от вълните патентова изобретател от Царево

Животът

26-03-2012, 09:23

Снимка:

e-burgas.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"Шамандурата" е в пъти по-евтина от една вятърна перка и стотици пъти по-ефективна

Шамандура, която ще произвежда ток от морските вълни, патентова изобретателят Румен Урумов от Царево.

Вълновият енерго-генериращият буй беше представен пред медиите в петък от съпругата на изобретателя Таня Урумова, съобщи e-burgas.com. Самият той не успя да присъства на срещата с журналисти поради здравословен проблем, но отговори на въпросите им с пряка връзка по телефона.

Три годни са били нужни на Румен, за да получи патент на изобретението си. Това все пак става през ноември миналата година. По думите му устройството е в пъти по-евтино от една вятърна перка и стотици пъти по-ефективно. Другото предимство е, че не е нужна специална площ, на която да бъде монтирано, тъй като се поставя на 400 м от брега. Принципът му на работа е да се използва вълната, която идва от вятъра.

„Една шамандура в производство ще струва не повече от 35 хил. лева, а за сравнение един ветрогенератор втора употреба от най-малките струва 120 хил. евро. Освен това самият буй произвежда много повече енергия”, обясни съпругата Таня.

При височина на вълната в Черно море между 25 и 35 см средно годишно мощността на съоръжението е 1,1 мегавата.

„Поради ред съображения моделът, който е патентован, е с размер 3 метра в диаметър и е разчетено да произвежда 100 кВтч. Тези шамандури могат да бъдат на разстояние на 5-6 метра една от друга”, обясни самият Румен Урумов. Той допълни, че тестването на такъв прототип енерго-генериращ буй е добре да се направи през всичките 4 сезона. А за самата направа на съоръжението са нужни 6 месеца.

Сега се търси инвеститор, който да финансира производството на енерго-генериращия буй.

Проектът е показан на всички възможни министерства, които имат отношение към тази проблематика. Отговор липсвал, а от Министерството на енергетиката заявили, че в България приливите не били достатъчно големи.

„В случая обаче не става върос за приливно съоръжение, а за височината на вълните. Дори не са разбрали за какво става въпрос. Насочват ме да търся европейски фондове. Ако ще е така, по-добре ще ми е да намеря направо европейски инвеститор. Но аз не желая. Всички виждаме, че в България нищо не става и затова искам да го реализирам тук”, казва изобретателят.

”Ако се произвежда масово, това съоръжение може да работи във всяка част на света. В океана например, големината му няма да е три метра, а ще е с размерите на сграда и ще произвежда няколкостотин мегавата. То може да направи световна революция в производството на електроенергията”, допълва той.

Румен Урумов е родом от Пловдив, но от години живее в Царево. Винаги е имал интерес към изобретяването на различни неща. Конкретно за енерго-генериращата шамандура идеята му идва преди 14 години, докато наблюдава дете да си играе с пумпал.

„Хрумна ми, че това циклично движение го има и при вълните. В общи линии това е самото изобретение – пумпал, въртящ се в кожух, към който са прикрепени генератори”, обяснява с прости думи изобретателят.