Чака ни необратима промяна в климата, предупреждават учени

Животът

26-03-2012, 14:25

Снимка:

asrltd.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Учени се опасяват, че през следващите 40 години ще преминем границата, в която можем да обърнем климатичните промени

Ако  температурата на планетата се увеличи с до 3 градуса по Целзий в следващите 40 години, както очакват изследователите, последиците ще бъдат необратими,

показа ново проучване публикувано в Nature Geoscience.

Според авторите му в момента човешкото влияние върху климата е сериозно подценявано.

Данните им идват след като изследователите са провели над 10 000 симулации, използвайки компютри на доброволци,като част от проекта на BBC за изследване на климата. Те показват, че ако затоплянето продължи по същия начин, то ще пресече критичната бариера от  2°C.

 „Повечето прогнози за глобалното затопляне са базирани на данните, с които различни групи  по света допринасят за сравняване към модела. Тези групи, обикновено не се впускат в изследване на целия му обхват – което е свързано с много  неяснота. Това обуславя и нуждата от прoучвания като нашето“, обясни Майлс Алън, главен изследовател към проекта climateprediction.net.

Междувременно беше публикувано и друго проучване, което показва връзка между екстремните климатични събития и глобалното затопляне. Изследвателите от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата съобщиха, че екстремните валежи, топлинни вълни и други подобни са ясно свързани с причиненото от човека повишение на температурите.

"Това са комплексни процеси, които изследваме допълнително. Но тези процеси се развиват на фона на затоплянето на климата. Това може да превърне едно екстремно събитие в рекордно такова“,  обясни ученият Дим Комоу от Потсдамския институт.

„Въпросът е дали тези събития просто съвпадат или са причинени от промяната. Като цляо не можем да докажем че тя е причината за отделни събития, но сбора на тези събития изяснява връзката“, каза още той.