Лихвите по кредитите ще се понижат

Парите

27-03-2012, 07:30

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Лихвите по депозитите, които предлагат някои банки, са прекалено високи, но тази ситуация няма да се запази дълго. 

Лихвите по кредитите ще започнат да се понижават заради спадащата доходност по депозитите,

прогнозира Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие, след подписване на споразумения с 6 банки за отпускане на кредитна линия за малки и средни предприятия, съобщава „Монитор”.

„От началото на тази година цената на депозитния ресурс намалява и дори тази тенденция да е бавна, тя е позитивна, защото рано или късно ще доведе до намаляване и на цената на кредита, ако рисковата премия не се повиши заради влошената макросреда”, обясни Ягодин. Според него лихвите по депозитите, които предлагат някои банки, са прекалено високи, но тази ситуация няма да се запази дълго.

Миналата седмица данните на Българската народна банка показаха, че делът на лошите и преструктурирани кредити продължава да расте. През февруари те вече са 22,58% от всички отпуснати заеми за бизнеса и домакинствата без овърдрафтите. Това означава, че за един месец проблемните кредити са нараснали с 9,28 млрд. лева. Ягодин обясни още, че няма логика да се плащат по над 6% лихва по влоговете. Той припомни, че заради кризата инвестициите в акции, взаимни фондове и имоти са замрели.

Данните на централната ни банка също показват, че в момента доходността по срочните депозитите на домакинствата се свива.

Българската банка за развитие (ББР) предостави кредитна линия от 100 млн. лева на 6 финансови институции у нас, които ще отидат за кредитирането на малки и средни предприятия. Банките трябва да отпуснат финансирането на малкия и среден бизнес до края на годината. Ако има интерес, ББР има готовност да увеличи предоставения ресурс. Фирмите ще могат да получават кредити в размер до 2 млн. лева, а срокът за погасяването им е 5 години. През този период лихвата ще е фиксирана на 7 на сто годишно, а всички такси и комисиони няма да надвишават 0,5% за година.