Четири причини да вдигат цената на тока

Парите

27-03-2012, 13:45

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Четирите причини за повишаването на цената на тока бяха посочени от новият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов

Една от причините за увеличаването цената на тока на едро от 1 юли

е увеличението  два пъти на цената на газта, което доведе до увеличаване на електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества, обяви в интервю за Дарик Кафе доскорошният директор на компанията Михаил Андонов, който вече е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

Другата причина според него е компенсацията, която НЕК поема заради обществото на базата на преференциалните цени на възобновяемите енергийни източници. През целия регулаторен период производството от възобновяеми източници е увеличено с над 20 процента.

Третата причина - пускането на новата мощност в AES Гълъбово, която също не е разчетена в ценовата рамка за този регулаторен период. И четвъртата причина е пускането на ТЕЦ "Брикел" миналата година, от 8 август, след изграждането на сероочистващата инсталация. Досега регулаторът не се е съобразявал с исканията на НЕК, така че аз не очаквам, че регулаторът ще приеме това наше искане. Но това значи, че НЕК ще продължи да има проблеми във финансово отношение и с необезпечен паричен поток. Господин Семерджиев трябва да реши този проблем”, обясни Андонов. По думите му обаче вероятно за крайния потребител увеличението на електроенергията от 1 юли ще бъде около коментираните 10 процента за крайния консуматор..

Михаил Андонов потвърди плановете между 10 и 25 процента от акциите на БЕХ да бъдат пуснати на фондови борси. "За приватизация на част от дружествата нямам информация и на този етап не мога до коментирам", каза Андонов. И допълни, че въпросът дали проектът Белене ще бъде изваден от активите на НЕК - ще стане ясен, когато се разбере ще има ли втора атомна централа или не: "Българският енергиен холдинг е нужен в момента за енергетиката, иначе най-лесно е да разтурим нещо, което е създадено. Има какво да се работи в посока наистина холдингът да стане от финансов оперативен”.

По отношение на написаното вчера от бившият министър на икономиката Трайчо Трайков "Зорлем ще загубим мача"..., тъкмо заради смяната на директора на Българския енергиен холдинг., Андоново каза, че е коректен играч, спазва правилата на играта и не очаква да получи червен картон от съдията. „Това, което е започнато, ще бъде развито. Финансовият интерес в полза на България ще бъде защитен", бе категоричен той.