ГЕРБ вкара и партиите в Закона за престъпното имущество

Новините

28-03-2012, 07:32

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

Добавянето на административните нарушения е сериозна промяна в закона, а такава не може да се прави между две четения според правилника на НС

„Сега” съобщава в уводната си публикация днес, че ГЕРБ готви сериозни промени в закона за отнемане на престъпното имущество

между първо и второ четене и го прави тайно от опозицията. За пръв път повод за започване на процедура за отнемане на имущество ще бъдат нарушения, свързани с финансирането на партиите и на предизборните кампании, както и нарушения по закона за обществените поръчки, без да е конкретизирано за кои текстове става въпрос. Това на практика означава, че всеки участник в обществена поръчка е потенциален клиент на комисията за отнемане на имущество. Не е изключено тези текстове да се добавят под натиск на ЕС, чиито представители и институции често критикуват партиите за непрозрачно финансиране и смятат, че най-голяма е корупцията при обществените поръчки. Преди два дни премиерът Бойко Борисов се закани да подаде оставка, ако законът не бъде приет във вида, за който той се е договорил с шефа на Еврокомисията Жозе Барозу и главния секретар на ЕК Катрин Дей. Последните промени фигурират в проект, изготвен от работна група, която се състои от депутати от ГЕРБ и представители на съдебната власт. В него се предлага повод за започване на производство за конфискация да бъде и нарушение на чл. 289 от Изборния кодекс, който регламентира глобите за нарушаване на изискванията за финансиране на предизборната кампания от партии и кандидати. Производство ще започва и при наложени наказания за административни нарушения на Закона за политическите партии.

В приетия вече на първо четене вариант процедурата по конфискация се задейства при наличие на прокурорско обвинение и ако разликата в доходите и имуществото на лицето надвишава 250 000 лева. Добавянето на административните нарушения е сериозна промяна в закона, а такава не може да се прави между две четения според правилника на НС. Това може да стане основание за атакуване пред Конституционния съд.

Източниците на "Сега" съобщиха, че освен за нарушения, свързани с финансирането на партии и предизборни кампании, се обсъжда производство да може да започне при нарушение на чл. 233-234 от Закона за митниците. Става дума за митнически нарушения и митническа измама. Посочени са още административни нарушения по закона за хазарта и за мерките срещу тероризма.В работната група се обсъжда комисията за отнемане на имущество да има възможност да преценява с кои случаи да се занимава и с кои не. Депутатът Димо Гяуров от "Синята коалиция" коментира, че е категорично против да се дава право на комисията да преценява с кои случаи да се занимава. И допълни, че сините нямат свой представител в работната група, която допълва закона. Според Гяуров, ако законът остане в този му вид, голяма част от неговите текстове ще паднат в КС.