Банди и съюзи движат обществото на делфините

Животът

28-03-2012, 17:05

Снимка:

true-wildlife.blogspot.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ново изследване показва, че единствено хората имат по-сложна социална структура от морските бозайници

Мъжките бутилконоси делфини се организират в банди и съюзи от различни нива.

Целта е пленяване на нови женски или опазването на старите от други групи.

Тoва показват резултатите от доклад, публикуван в журнала Royal Society Proceedings.

Авторите изучавали делфините в Шарк Бей, Западна Австралия, в продължение на пет години. Групите делфини обикаляли огромна площ от стотици квадратни километри и често се срещали. Това, което учудило учените, била сложността и многообразието на реакциите при тези срещи. 

Когато една група се натъкне на друга, тя трябва да реши какво действие да предприеме.  Делфините от Шарк Бей се справят с това, като се организират в три различни вида алианси.

Първият е двойка или тройка, които работят за това да хванат плодовити женски.

„Тези партньорства могат да продължат повече от месец“, обясни д-р Ричард Конър, изследовател от САЩ, който започнал за първи път да наблюдава делфините в Шарк Бей през 80-те.

В алиансите от второ ниво бозайниците организират банди от между 4 и 14 мъжки, които провеждат атаки срещу други групи, за да им вземат женските или да се защитят.

На трето ниво, делфините имат „приятелски връзки“ между тези по-големи банди. Те обединяват силите си, за да направят по-голяма „армия“, която да защитава от други големи, агресивни групи.

Д-р. Конър обясни, че животните трябва да са „необичйано умни“ за да действат в такова общество, където често срещат непознати животни и трябва да преценят дали имат насреща си приятел или враг.  

„Главната идея зад еволюцията на големи мозъци, е че е движена от сложни социални връзки“, обясни изследвателя.

Вместо, при среща с друга група, делфините автоматично да предприемат агресивни действия, те решават кога да използват приятелско поведение за да създадат „съюзи“.

Единственият известен вид, който има толкова нива на съюз между мъжкарите, са хората.