Закон дава лихвена амнистия за данъци и осигуровки

Парите

30-03-2012, 06:49

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Чрез лихвената амнистия нередовните платци ще бъдат стимулирани да си платят дължимите данъци и осигуровки

„Монитор” пише за решение на правителството да въведе лихвена амнистия за данъците и осигуровките.

Всички детайли по нея ще бъдат разписани в специален закон, който ще бъде представен за обществено обсъждане до една-две седмици, информират от Министерството на финансите (МФ).

Чрез лихвената амнистия нередовните платци ще бъдат стимулирани да си платят дължимите данъци и осигуровки, като очакванията са, че мярката ще вкара десетки милиони левове в хазната.

Все още не е ясно каква точно формула ще се прилага за лихвената амнистия у нас.

Който не се възползва от амнистията след изтичане на посочения срок, ще трябва да плаща дълговете си заедно с натрупаните лихви.

Идеята за лихвена амнистия беше лансирана още през 2010 г. от социалния министър Тотю Младенов. Тогава заради кризата беше отчетен сериозен ръст на невнесените осигуровки. Представители на бизнеса и работодателите също са се обявявали за идеята. Няколко страни в Европейския съюз вече са правили лихвена амнистия с цел да извадят на светло доходите на свои граждани. На първо място в това отношение е Италия, която покани сънародниците си да легализират доходите си в странство. Само от последната подобна акция на бял свят излязоха спестявания за почти 100 млрд. евро. Немците също бяха принудени да изсветлят парите си в чужбина, като платиха и 35 на сто данък за авоарите зад граница.