Два бона рушвет за фалшив инвалид

Архив Варна

02-04-2012, 06:46

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Пълна ревизия на инвалидните пенсии започна Националният осигурителен институт (НОИ)

35 % от всички пенсии, които НОИ плаща у нас, са за хора с увреждания, констатира в своя публикация в. „Стандарт”.

От години недобросъвестни точат хазната, като плащат на лекари за фалшиви диагнози и взимат парите на болните, които едва връзват двата края. Пълна ревизия на инвалидните пенсии започна Националният осигурителен институт (НОИ). Причината е в лавинообразното увеличение на решенията на ТЕЛК за инвалидност. Те са тройно повече в сравнение с 2010 г.

Лавинообразното нарастване на разходите за различни видове инвалидни пенсии през последните години у нас принуди осигурителния институт да поиска да му се вмени по-строг контрол. От години е ясно, че най-много нарушения има, когато ТЕЛК удължава срока на действие на решенията си и когато вдига процента инвалидност. Затова ръководството на института е наредило медицинските му комисии по места да започнат пълна проверка на цялата документация на пациентите. Контрольорите лесно хващат кога леки заболявания са били квалифицирани като по-тежки, за да може пациентът да бъде приет в болница. Това е условие после да кандидатства пред ТЕЛК. Така например често невролози пишат "инсулт", за който има висок процент инвалидност, а оттам и пенсията е в кърпа вързана.

След като проверката на НОИ приключи, ще стане ясно и колко пари ще трябва да върнат членовете на комисиите на ТЕЛК. Според неофициална информация на пациенти в момента комисии взимат между 1000 и 3000 лева от здрав пациент, който иска да получава инвалидна пенсия и да се възползва от правата на хората с недъзи и тежки болести