Внасяме каспийски газ през Черно море

Новините

02-04-2012, 06:46

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Става въпрос за транспортиране на втечнен газ с танкери през Черно море от каспийския регион до пристанищата във Варна и Бургас.

„Монитор” пише, че България ще внася газ от Грузия.

За това се договориха вчера премиерите на двете страни Бойко Борисов и Ника Гилаури в първия ден на правителствената визита в Тбилиси. Министър-председателят е на тридневно посещение в кавказкия регион, което включва и Армения.

Става въпрос за транспортиране на втечнен газ с танкери през Черно море от каспийския регион до пристанищата във Варна и Бургас. „Грузия пък ще черпи ресурса по тръба с Азербайджан”, обясни Борисов след среща на четири очи с Ника Гилаури.

На въпрос към грузинския му колега трябва ли еврокомисията да съфинансира общите ни енергийни проекти, след като настоява за диверсификация в региона, Гилаури бе категоричен, че такъв проект трябва да бъде приветстван и подпомаган от Брюксел Борисов пък добави, че понеже проектите били рентабилни, те биха привлекли и частни инвестиции. Двамата премиери са обсъдили още електропреносната мрежа, която Грузия до края на годината трябва да е изградила с Турция.

По отношение на влизането на Грузия в ЕС и в НАТО пък Борисов отново заяви пълната ни подкрепа и то в навечерието на срещата на върха на алианса този месец в Чикаго. Късно снощи премиерът се срещна и с президента на Грузия Михаил Саакашвили.