И смяната на касовите апарати не мина без хаос

Парите

02-04-2012, 06:47

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Два дни преди изтичането на крайния срок стана ясно, че големи държавни фирми като "Български пощи" са пропуснали да се снабдят с касови апарати, свързани с НАП

Задължителното свързване на всички касови апарати с НАП не мина без обичайния хаос и двоен аршин в прилагането на правилата, описва проблемът в своя публикация в. „Сега”.

Два дни преди изтичането на крайния срок стана ясно, че големи държавни фирми като "Български пощи" са пропуснали да се снабдят с необходимите устройства и по закон би трябвало да бъдат глобени или дори затворени. Почти целият транспортен бранш се оказа привилегирован и за него правилата няма да важат. По последни данни на НАП дистанционна връзка вече имат 285 000 от общо около 300 000 фискални устройства. През лятото същата процедура трябва да минат и фирми, които работят само през сезона.

Дистанционното свързване на фискалните устройства с НАП бе регламентирано през август миналата година. Крайният срок при рискови сектори като търговия с горива, лекарства и зърно, бе изтеглен по-рано, а за всички останали - и малки, и големи търговци, срокът изтича на 2 април. За подмяната на фискалните устройства по приблизителни изчисления на депутата от "Синята коалиция" Кирчо Димитров фирмите ще инвестират за първата година около 150 млн. лв., а очакваният ефект за бюджета е около 30 млн. лв. на година. Проблеми са възможни и при личните лекари и стоматолозите. Преди дни от НАП изрично предупредиха, че изискването важи и за тях. Възможно е сроковете да бъдат нарушени и от общински фирми. Сроковете ще бъдат престъпени и от автобусните превозвачи. За това се разбра преди броени дни, след като кабинетът внесе в парламента извънредни поправки в закона за автомобилните превози. Докато автобусните превозвачи все пак ще бъдат включени в общия ред, фискалните устройства в такситата изобщо няма да се връзват с НАП. От НАП предупредиха, че проверките започват на 3 април, а глобата за нарушаване на изискванията е до 10 000 лв. До осигуряване на задължителната дистанционна връзка обектите на нарушителите ще се запечатват.

На 2 април изтича и крайният срок за монтиране на нивомери в бензиностанциите. През януари малките и средните бензиностанции поискаха година и половина отсрочка, защото 2000 от общо 3000 обекта ще бъдат принудени да затворят. С монтажа разходите при тях възлизат на около 20 000 лв. Отсрочка не бе дадена. Засега не е ясно колко бензиностанции не са изпълнили изискването.