Чудото дреме в гените ни

Новините

03-04-2012, 06:06

Снимка:

bgnauka.bg

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Най-популярният експеримент, доказващ чудорто "плацебо" е приемането на хапче без никакви лечебни свойства.

„Стандарт” посвещава в седмицата преди Лазаровден своя публикацияна на т.нар. плацебо ефект, който се дължи на вярата.

Безспорна е силата на човешката вяра да преобърне всеки негативен процес в положителен, пише изданието. Медицината нарича чудото плацебо ефект. Най-популярният експеримент е приемането на хапче без никакви лечебни свойства.

Такъв експеримент е направен в началото на века в руска болница. На група пациенти, страдащи от онкологично заболяване в различен стадии, е предписано зелено хапче. То било шумно рекламирано пред клетниците като експериментално лекарство срещу рак. В илача обаче нямало и грам активно вещество - само пластификатор и оцветител. След 30 дни докторите с изумление констатирали, че 25% от болните започнали да оздравяват, при много от тях метастазите започнали сами да изчезват. При проведените интервюта се разбрало, че именно тези хора са повярвали най-силно в силата на новото лекарство, докато останалите се усъмнили в неговата ефикасност и въобще в способността си да превъзмогнат тежката болест.

Още в Библията е описан подобен прецедент. По пътя към дома на еврейски старейшина Исус срещнал в навалицата бедна жена, която дванадесет години страдала от неизлечимо заболяване. Тя изразходвала всичките си средства за лекари и церове, но без видим резултат. У нея обаче се зародила надежда, когато чула за лекуванията, извършвани от Исус от Назарет. Светото писание разказва, че когато Исус минал, тя протегнала ръка и едва успяла да докосне края на робата му. В този момент болната разбрала, че е изцелена. Изводът е един - чудото на възкресението дреме в гените ни, но само силна вяра в Бога може да го активира. Другия активатор е словото, което пази първообраза, идеята за нормалното русло, включително и здравето. Затова чудесата, сътворени от Христос, винаги са съпътствани от молитва или изричане - "А сега ходи", "Прогледни", "Стани", "Бъди очистен!".