10 000 лв. за нов живот на панелка

Парите

05-04-2012, 07:09

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Общо в 9 града в страната вече са ремонтирани 48 многофамилни жилищни сгради и остават още 2 в столицата.

Между 9 и 10 хиляди лева струва на всеки собственик на жилище обновяването на панелния блок, в който то се намира, сочат резултатите от завършващия демонстрационен проект на ПРООН, пише „Монитор”.

Общо в 9 града в страната вече са ремонтирани 48 многофамилни жилищни сгради и остават още 2 в столицата.

„Между 130 и 150 лв. на квадратен метър жилищна площ излезе обновяването”, каза Цвета Наньова от ПРООН. Според Наньова санирането на един жилищен блок отнема 4-5 месеца, а доста повече се губи в подготовката на проекта.

„Проблемът е за колко време живеещите в една кооперация ще постигнат съгласие и ще съберат средствата за своя дял от финансирането на проекта за саниране”, уточни тя. Около месец отнема проверката на конструкцията на стар панелен блок. Процедурата трябва да се направи, за да се оцени състоянието на постройката, и едва след това да се реши дали е удачно да се инвестира в обновяването му. „Не бива да се слага изолация на сграда, за която не е сигурно дали няма дефекти в конструкцията”, добави той. „За панелките е най-важно да се проверят връзките между отделните им елементи”, добави експертът.
80 000 са панелните блокове, като в тях са разположени 700 000 жилища с обща площ от около 53,6 млн. квадрата. Тези имоти се обитават от над 2 милиона български граждани.