Избрани Новини
COOL-инарни развлечения
Готвенето, но не като ежедневен ангажимент, а за забавление.
Но не готвенето като ежедневен ангажимент, а за забавление. Кулинарните уроци са на път да се наложат като тренд сред заниманията през свободното време.
Класовете по готвене привличат все повече ентусиасти, защото носят много позитиви. Там се споделят интересни кулинарни идеи, полезни факти и на практика се получава „ноу хау”. Придобиват се нови умения, кулинарната култура се обогатява, а и се научават много тънкости, иначе достояние само на професионалните готвачи. Освен това, информацията предоставена в процеса на готвене и практически унагледена, се усвоява много по-лесно и ефективно.
Не бива да се подценява и социалното им измерение. Те успяват да преборят традиционната идея за готвенето като самотно занимание, събирайки на едно място хора с еднакви интереси и заздравявайки връзката помежду им. Създават чудесни възможности за нови приятелства, за споделяне не само на рецепти, но и на приятни емоции.
Друг факт, който печели още последователи на тези своеобразни уъркшопове, е, че те влияят благоприятно на психофизическия баланс. Според научните изследвания готвенето облекчава стреса. Когато ръцете са заети с белене, рязане и бъркане например, е много по-трудно да се размишлява за ежедневните проблеми. А да се демонстрира наученото и да се изненадат любимите хора със собственоръчно приготвено гурме ястие, несъмнено доставя самочувствие и наслада.
В България отскоро също се предлага такъв тип мениджмънт на свободното време. С поглед върху най-новите тенденции по темата, интересни идеи и практически съвети „Кулинарна академия di Wine” дава шанс на всички хоби-готвачи във Варна да се превърнат в същински професионалисти. Всяка събота, желаещите да разнообразят ежедневието си и същевременно да вдигнат нивото на готварските си умения, са добре дошли в кухнята на шеф Петър Йоргов. Разкривайки им тайни от традиционни за различните народи кухни, той превръща всяко тяхно посещение в интернационална кулинарна фиеста. Училището функционира успешно вече няколко месеца, а резултатите са повече от отлични. Отсъстващи няма, защото съчетаването на полезното с приятното предизвика чувство за пълноценност у „студентите”. В края на краищата доволни са всички, тъй като това е увлечение, което със сигурност печели одобрението и на половинките им.
На запад готварските курсове са любимо занимание за много хора и дори са се превърнали в алтернатива на храненето в ресторант. Голяма част от ценителите на добрата кухня предпочитат да посещават подобни класове, защото не просто консумират дадено ястие, което поради една или друга причина нямат възможност да сготвят вкъщи, а имат възможността да участват в самия процес на приготовление и така да затворят цикъла на кулинарното преживяване.
Топ Новини