6 април: Зелен гювеч и свежа салата с булгур

Архив Варна

05-04-2012, 14:35

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Бъдете особено внимателни към всичко, което поемате днес. Пълната Луна увеличава като с лупа всички свойства и качества на храната - и положителните, и отрицателните.

Когато Луната преминава през зодиакалния знак Везни, е желателно да се избягва консумацията на  сурови зеленчуци и зърнени храни в сурово състояние.

Луната във Везни не обича също така пържени, пикантни и екзотични храни. Захарта също следва да се избягва. Пълноценно се усвоява натриевия фосфат, който подпомага поддържането на киселинно-алкалния баланс на организма и облекчава извеждането на шлаките. Подходящи продукти са граха, спанака, аспержите,морковите,цвеклото и краставиците. Те могат да се комбинират с кафяв ориз, киноа и жито. Везни поддържа и хормоналния баланс на организма, поради което през периода е желателно да консумираме повече храни богати на йод-морски продукти и тиква.

15 лунен ден. Бъдете особено внимателни към всичко, което поемате днес. Пълната Луна увеличава като с лупа всички свойства и качества на храната - и положителните, и отрицателните. Следете продуктите, които използвате в готвенето, да са пресни и категорично се въздържайте от консумация на ястия, приготвени вчера. Менюто трябва да е разнообразно с много зеленчуци, бобови и зърнени храни. Отдайте предпочитанията си на течните храни. Ако желаете да се освободите от токсини, шлаки и излишни килограми, пийте повече течности, за да стимулирате отделителните процеси в организма, но не гладувайте.

Свежа салата с булгур

Продукти:

150гр. булгур
700гр. червени домати
2 краставици
1 глава лилав лук
щипка сол
3с.л. зехтин
1с.л. ябълков оцет
1ч.л. мед
5 стръка магданоз

Приготвяне:

Житото се слага в тенджера. Добавят се 3ч.ч. вода и съдът се поставя на включен котлон. Като заври водата се оставя да ври на слаб огън 90 минути, след което съдът се оттегля. В дълбока салатна купа се слага отцеденото сварено жито. Доматите се почистват от капаците и се режат на ситно. Краставиците се измиват, обелват и режат на малки кубчета като за таратор. Главата лук се обелва и нарязва на кръгове. Подготвените зеленчуци се добавят към купата с житото. В отделен съд се слага 3с.л. зехтин, 1с.л. ябълков оцет, щипка сол и 1ч.л. мед. Разбива се с бъркалка. С дресинга се полива салатата. Отгоре се поръсва ситно нарязан магданоз. Салатата се разбърква много добре и се оставя за 30 минути в хладилник, да се охлади и овкуси.

Днес е пълнолунието във Везни, по време на което нашите деди са чествали пробуждащата се природа.Наричали са тази Луна-Луната на растящата трева или Яйчена Луна и вероятно това има връзка с Великден, който винаги настъпва в неделята след пълнонолунието във Везни. Затова си струва да привлечем плодородието и богатството символизирани от пълната луна и на нашата трапеза. Ще приготвим гювеч с много зеленини.

Зелен гювеч

Продукти:

3 глави стар лук
1 връзка пресен лук
2 връзки лапад
2 връзки киселец
1 връзка магданоз,
1 връзка копър
5-6 стръкчета девесил
2 средно големи тиквички
1 кафена чашка ориз
1 чаена лъжичка червен пипер
3-4 супени лъжици олио, сол
По желание можем да добавим и 500гр.гъби, както няколко джанки от компот.

Приготвяне:

Зеленчуците се почистват, измиват се добре и се нарязват. Олиото се загрява и в него последователно се слагат старият лук, пресният лук, гъбите, тиквичките, джанките и всички листни зеленчуци и подправки.
Налива се съвсем малко вода и сместа се задушава на тих огън.
Прибавят се червеният пипер, оризът и сол на вкус. Долива се вода, така че да покрие зеленчуците.
Ястието се изсипва в пръстен или йенски съд, покрива се с капак и се пече в умерена фурна, докато зеленчуците омекнат напълно и оризът попие течността.

Добър апетит!