Шифърът на моята диета

Новините

07-04-2012, 09:27

Снимка:

Кристина Баракова-Албу

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Най-популярните диети – тази на д-р Аткинс, Пиер Дюкан и д-р Крейг, или пък на Мадона, Никол Кидмън или Джулия Робъртс работят само ако ги правим за първи път

Съвети за успешна диета за читателите на в. „Монитор” дава специалистката по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Тя обяснява, че най-популярните диети – тази на д-р Аткинс, Пиер Дюкан и д-р Крейг, или пък на Мадона, Никол Кидмън или Джулия Робъртс работят само ако ги правим за първи път. Независимо кой лекар или екранна звезда е дала името си на режима за отслабване, с него може да свалим 2-3 килограма. След седмица отслабването блокира, защото организмът е хитър. Приспособява се към оскъдната или към еднотипната храната и забавя обмяната. Другият сериозен проблем е, че тази диета никога повече няма да ни е от полза, защото мастните клетки имат памет. Те кодират информацията как са били атакувани и не допускат втори път това да им се случи. 
Ако ограничим калориите, организмът минава на ниска предавка и си казва „Не ми дават калории и затова ще  ги пестя, ще горя по-малко”. И не сваляме желаните килограми. Затова добрият специалист прави индивидуален диетичен режим. Той се съобразява с това какви диети е правил до този момент човек и как се храни обичайно. Важно е да се съобрази с доста параметри на организма му - с показатели на кръвта, ендокринни заболявания, как работи щитовидната жлеза, нивото на инсулин... И той изработва нещо ново, защото се надлъгва с метаболизма на своя пациент. Например нискокалорийният режим може да се комбинира с принципа на монотонността – за определен период от време да се ядат едни и същи храни. А след това да се въведе разделно хранене, съветва проф. Байкова.
Човек не е склонен да трупа резерви, ако организмът е спокоен, че в еди-колко си часа ще получи храна. И точно тогава биологичният му часовник излива определено количество храносмилателни сокове. А те са агресивни и когато няма храна „ядат” лигавицата на стомаха - правят гастрит или колит. Ако стомахът е устойчив, първата хапка организмът ще насочи към резерв – към депата с мазнини. И се стига до опасния йо-йо ефект. Свалянето и качването след диетата на килограми винаги натоварва черния дроб и бъбреците. А ко цял живот експериментираме върху себе си различни диети, организмът става много чувствителен и ни бойкотира, предупреждава диетоложката.