8 април: Празничната трапеза на Цветница

Животът

07-04-2012, 13:36

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Празнична трапеза с цветя и кълнове специално за Цветница. 

Цветница е любим празник на мнозина, това е празникът на цветята, растежа и настъпилата пролет.

Той е подвижен християнски религиозен празник и се празнува от православната, католическата и протестанската църква в неделята след Лазаровден. В библейската символика цветята са знак за преходност, но и надежда за възкресение, за вечната пролет на Райската градина. На този ден Исус влиза в Ерусалим, а народа го посреща като месия - хвърля цветя в краката му. Празникът продължил с изгонването на търговците от района на храма и изцелението на много болни и недъгави хора, с което Божия син доказал пред множеството божествените си възможности. Възкресил в събота Лазар, тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, Божия син доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

След Цветница започва Страстната седмица - дните на Христовите страдания преди Възкресението.

Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, храсти, дървета. Затова може би народът ни го възприема като пролетен, цветен празник, ден на младостта и възраждането на живота в природата. От незапомнени времена такъв празник почитащ божествата на природата, тържеството на пролетта и слънчевата енергия съществува в обредността на всички народи и религии. В древна Гърция са почитали богинята Флора - нимфа, асоциирана с пробуждането на природата, покровителка на пролетта, цветята и децата. Празниците, посветени на нея, се наричали Флорилия. Римляните пък са почитали Мая, богинята на земята и плодородието, която трайно се е настанила и в келтската мистична традиция и се почита в един от най-важните дни на келтския календар - Белтейн. А в Япония, Тайланд и Бали с Фестивал на цветята, отбелязват рождения ден на Буда, който също е подвижен празник и се чества през април или май .

С цветя и върбови клонки, набрани на Лазаров ден, днес се ходи на празничната служба в църква. Всеки взема осветено върбово клонче и го отнася у дома си за да закичи вратите и прозорците за здраве и благоденствие. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона. Народът нарича празника Цветница още Цветна неделя, Вая, Кукленден.

Сигурно една пета от българските жени носят имена на цветя, но всъщност в почти всички български домове днес ще има празнична трапеза. На нея задължително трябва да присъства риба.

Риба на фурна

Необходими продукти:

Голяма риба по ваш избор
кромид лук- 600 г.
моркови- 100 г.
растително масло- 100 мл.
чесън 10-12 скилидки
черен пипер 10-12 зърна
дафинов лист 2-3 бр.
доматено пюре 10 г.
червен пипер 5 г.
лимон 1 бр., сол на вкус.

Начин на приготвяне:

В мазнината се задушават до омекване ситно нарязаният лук и морковите, нарязани на колелца, след което се прибавят червеният пипер, размитото в студена вода доматено пюре, чесънът, черният пипер, дафиновият лист и сол на вкус. Почистената и измита риба се поставя в тава и върху нея се изсипва задушената смес. Ястието се пече в умерена фурна, охлажда се и се поднася с резенчета от лимона.

Много по-важно е обаче, на празничната трапеза да присъства настроение и веселие. Задължително украсете масата с цветя и върбови клонки. А ето и една салата която ще внесе много настроение във вашия празник:

Салата от кълнове и цветя

Продукти:

200 кълнове от люцерна
зелена салата
микс от ядливи цветя по избор – латинки (листата са само за декорация), теменужки, детелина, роза, гладиола и др.
1 с. л. зехтин
1 с. л. лимонов сок
1 сурова червена чушка
½ ч. ч. нарязани на дребно орехи
магданоз
1 яйце

Приготвяне:

Сварете яйцето и го нарежете на четвъртинки. Нарежете чушката на шайби. Поставете листата зелена салата цели по стените на купата, в която ще сервирате. Изсипете кълновете и орехите. Ядките може да замените и със запечен в сух тиган сусам. Залейте с лимоновия сок, зехтина и посолете на вкус. След като смесите всичко добре, добавете парченцата яйце, чушката и магданоза. Отгоре аранжирайте с ядливи цветя.
Ядливите цветя се използват за чай, сиропи, желета, сосове, оцети, салати, за украса на торти, плодови салати и други десерти. Преди да поднесете цветя, трябва да сте сигурни, че са ядливи, както и че не са отровни, пръскани с пестициди,а и че гостите ви или вие самите не сте алергични към тях.

Честит празник!