Цветница е!

Животът

08-04-2012, 00:09

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Честит празник на всички с имена на цветя! На днешния ден се смята, че Исус Христос влиза в Ерусалим, посрещнат от хора с цветя и палмови клони. Днес носим върбови клонки за здраве, защото най-много приличат на палмовите 

Днес православната, католическата и протестантската църкви честват Цветница.

Празникът се отбелязва в неделя след Лазаровден. На този ден се смята, че Исус Христос влиза в Ерусалим, посрещнат от хора с цветя и палмови клони. На този ден носим върбови клони, защото са най-близо до палмовите.

В нощта преди празника, върбовите клонки се свиват на венци, освещават се и на сутринта се раздават на вярващите. Венците се закачат на вратата за здраве и защита на дома от зло и болести. Те се пазят до следващата цветница, когато се изгарят. Празникът се нарича още - Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден или Палмова неделя. В този ден младите момичета, които са лазарували, пускат върбови венци в реката и по движението им гадаят за любовния си живот през следващата година. Въпреки строгият Великденски пост на Цветница е позволено да се яде риба. Тя е задължителна за днешната празнична трапеза

В североиточна България се вярва, че на този ден духовете на мъртвите се връщат при гробовете си и приемат дарове. Затова жените са ходели преди изгрев на гробищата с върбови клони и сено, с което кадяли гроба.

В наши дни жените не ходят много на реката и гадаенето за любов е слабо разпространено, но поне може да се накичим с венци за здраве.

Днес да почерпят всички с имена на цветя. Именници са Албена, Биляна, Божура, Виолета, Върбан, Венета, Венцислав, Ванеса, Вероника, Гергина, Далия, Дафина, Делян, Детелина, Елица, Ели, Еньо, Енчо, Евелина, Жасмина, Здравко, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Камен, Красен, Лили, Лора, което в превод означава лаврово дърво, Маргарита, Малина, Невяна, Незабравка, Полина, Пламен, Рали, Ралица, Роза, Росен, Росица, Стефани (от гръцки - венец), Теменуга, Цветан, Цветанка, Цветелин, Цветомир, Явор, Ясен, Ясмин и др.