Модната „милиция” влезе в местния парламент

Мисия Варна

09-04-2012, 15:57

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

В поредица от няколко материала Елза Варна Лайф Парини ще направи „моден” обзор на представителите ни в местния парламент. 

Никой не е застрахован от модни грешки!

Не се притеснявайте, уважаеми общински съветници, аз съм тук, за да ви покажа вашите модни закононарушения и да ви помогна да ги поправите.

В поредица от няколко материала ще направим „моден” обзор на представителите ни в местния парламент.

Как се обличат, какво носят, правилно и уместно според случая ли е, умеят ли да съчетават цветове, модели и кройки.

Започваме с един въпрос, който всеки трябва да си зададе: Как трябва да се облича общинският съветник на работното си място – зала „Пленарна“ на Общината?

Веднага ще се намери някой умник да отговори: "Те са представители на народа -трябва да са като народа..." Да, ама не.

Депутатите, пък били те и в местния парламент, трябва да изглеждат така, както искат да изглежда общината им. Ако те са спретнати и изискани, това говори за чистоплътност и вкус, който ще рефлектира и върху работата им, респективно и върху общината ни.

Ето ги и тях - по време на сесия...

Най-голямата група в Общинския съвет този мандат е тази на ГЕРБ. От 16-те съветници повечето са мъже. И 80% от тях стриктно се придържат към тъмните костюми, комбинирани с риза и вратовръзка, срещу което трудно ще намерим какво да възразим.

„Модата“ да са костюмирани по време на пленарни заседания герберите въведоха току в последните месеци на миналия мандат. Когато за първи път се появиха в официално облекло, те предизвикаха серия от догадки и въпроси.

Запитани на какво се дължи днешната "Униформа", герберите отговаряха: "Случайно е, съвпадение, имам друг ангажимент следобед. Кулоарната клюка обаче твърдеше, че това не е случайно, дори свърза парадния вид на избраниците с предстоящ преврат в местния парламент... който обаче не се състоя.

Модата на черните костюми остана и в този мандат. Сега вече комбинирани с лачени остри обувки, скъп часовник и смартфон.

Но да не забравяме добрия тон и да започнем от дамите:

Валентина Софрониева - шефката на комисията „Собственост и стопанство” от ГЕРБ, може да бъде определена като доста елегантна. Изборът й на строги и дипломатични тоалети обаче я доближава до имиджа на „строга господарка”.

Перфектните й пропорции позволяват и леко фриволни тоалети понякога. Основният ми съвет е или да смени фризьора или поне прическата. И по-конкретно – тези „вафлички” са неподходящи и демоде. Насреща съм да помогна със съвет за нови коафьор или коафюра.

Медиха Хамза от ДПС обича зеления цвят, чудесно, и моделът е интересен, хем елегантен, хем официален, хем тази ризка му придава палав вид. Няколко съвета от гримьор обаче са належащи.

Д-р Ивайло Бояджиев (напомнете ми от коя партия е, че аз им изгубих края). Това добро телосложение е облечено в този лош костюм... Ами лош е, не ми харесва. Сигурна съм, че ще намеря по-хубав без затруднение. Бояджиев сякаш е пазарувал със затворени очи, когато го е купувал, а да не говорим, че не го е премерил. Защото определено дрехата е поне един номер по-голяма – поне в раменете, а излишно закопчаните копчета на корема правят диспропорциите фатални. Май е време за костюми по поръчка, д-р Бояджиев. Третият мандат го налага.

Ивайло Митковски от ДСБ (Коалиция Синя Варна Утре) би могъл да обуздае буйните коси с някоя по-подходяща прическа. Току виж се върнал към образа а ла Киану Рийвс, който допреди няколко години печелеше не малко привърженици за партията му сред дясно мислещите избирателки. Иначе кафявото съчетание на ежедневен и бохемски стил изглежда доста по на място в не така лъскавата обстановка на зала „Пленарна“, отколкото строго официалните костюми на коалиционните партньори. Но пък те са управляващи - полага им се. Както се казва - noblesse oblige (фр. високото положение в оществото задължава, бел. ред.)

Винаги съм се чудила, как мъжете избират вратовръзки, какво означава цветът им, формата, дължината (размерът, знаете, винаги има значение), материята, ширината...

Това обаче се оказва много „интимна” тема и почти никой запитан не ми е отговарял конкретно.

Забелязах в местния парламент често повтарящото се съчетание на син костюм с червена вратовръзка. Класика! Фенове на червеното около врата се оказаха съветниците Добромир Джиков и Борислав Гуцанов. Дали общият вкус към дрехите означава нещо повече от общ вкус към дрехите?

Всъщност червеното не отсъства и от тоалетите и аксесоарите на дамите в пленарната зала.

С червените ботушки потропва... не кой да е а Светлана Такева. Освен това, че може би още е на коледна вълна, сигурно й се иска да е пионерче. Любимият й аксесоар не е чанта от питон, а пионерска връзка.

Да, обаче, никой не е обяснил на напористата екстанцьорка и репортерка как и къде се връзва тя. Определено не е около китката. Всъщност като цяло бунтарският й вид малко ме притеснява. Още повече, че не му изневери дори в тържествен ден като клетвата на новите Общински съветници.

Забелязвах, че в залата присъстваха и зяпачи. Чудесно – местната власт има нужда от коректив в лицето на гражданите, но нека в залата бъде въведен приличен дрес код: спортните екипи са най-малкото обидни и неуместни за това място. Макар че в отминалия мандат по анцунг на сесии идваше неуспелият кандидат за кмет Веселин Марешки. Не стига това, ами и не спираше да „тренира“ - прескачаше през редовете със завиден разкрач.

Трябва дрескод, безспорно. Защото, като се стопли, ще започнат да влизат и по шорти, какво правим тогава? Макар че не трябва да изпадаме и в другата крайност – да се киприм с бяла капела в залата посред лято. „Панамата“ беше патент на Неделчо Михайлов в миналия мандат. Сега той е кмет на Владиславово. 

А сега кулминацията:

Сребърният костюм, за който споменах дори и в национален ефир! Знам, че всички това чакате, ами ето го.

Да ви кажа трудно успяхме да го фотографираме. Тази странна материя, предназначена за употреба в самолетостроенето, отразява и най-слабия лъч светлина. При всяко щракване на светкавицата това чудо на космическата индустрия грейва в огледален отблясък. Дали не е някоя нова „Стелт” технология, изобретена, за да прави обекта неуловим за радарите?

Притежателят на тази одежда се казва Станислав. Ама по ще му ходи май да е Светослав ... свети целият.

Такива материи съм виждала само в кабаретните спектакли, много е сценично наистина, но тази ексцентричност ми идва в повече тук.

Да не говорим, че на шивача, на който му е дошло на ум да ушие това, трябва да му забранят да „твори“. Материята се усуква и мачка при най-малкия допир, всяко движение предизвиква такова обезформяне на дрехата, че на моменти не се разбира, костюм ли е, туника ли е или расо...

А, сетих се - това е космонавт.

Владо Тонев от „Нашият град“ също показва влечение към леко ексцентричните десени, лъскавият му костюм може да мине за актуален, но ако е на сватба или кръщене. кройката все още не е излязла напълно от мода, но достолепието, с което носи тази дреха, му придава леко забавен вид.

Един сребрист костюм си е голям гаф, втори в същото помещение е тревожен, но когато в залата влезе и облеченият по същия начин зам.-кмет Коста Базитов, ми се наложи да напусна.  Само като се сетя как, когато бях кандидатка за общински съветник, сън не спах да си обмислям тоалетите. Е, май само аз се вълнувам от това...

Това е засега, не че няма още, просто от толкова много „стил” ме заболя главата. Но очаквайте продължението, темата всъщност е безкрайна. Както и снимковият материал, с който разполагаме.