Всеки трети козунак боядисан

Новините

10-04-2012, 07:31

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Близо 30% от най-купуваните козунаци са богато омазани в жълта боя за яйца

Не яйцата, а някои козунаци се оказаха добре боядисани със “златна” боя за яйца, като багрилата имат мисията да скрият факта, че в сладкия великденски хляб не е вложено нито едно яйце, предупреждава „Труд”.

Близо 30% от най-купуваните козунаци са богато омазани в жълта боя за яйца, показва изследване на в. “Труд” и асоциация “Активни потребители”.

Жълтите оцветители не са вредни за здравето, но Еврокомисията забранява влагането им в хляб и тестени продукти, категоричен е Иванов. В лабораторията бе открит оцветител Е-102 татразин в един от козунаците. Той може да доведе до алергични реакции - например сред хора с непоносимост към аспирина, особено ако е вложен над позволената дневна доза - 7,5 mg/kg телесна маса. В друга от пробите щъка Е-104 хинолин - т.нар. жълта смола, която при влагане над нормите при някои хора може да доведе до дерматит. Открити бяха и Е-110 - т.нар. жълт слънчев залез. За него има изследвания, че може да подбуди към екзема, генетични увреждания и др.

От Комисията за защита на потребителите увериха, че ако Агенцията по храните потвърди резултатите от изследването или “Активни потребители” им предоставят анализа, който доказва вложени оцветители, без да е посочено това на етикета, комисията ще се сезира за непозволена търговска практика. Броени дни след като земеделският министър призова домакините сами да си месят козунаци и разпространи публично две рецепти, не дамите, а търговците отговориха на призива му. В магазините в София и из страната вече се предлага готово козуначено тесто на цена от 2 лв. за 800 грама. Според сладкари това не е тесто за традиционен български козунак, а т. нар. козуначен микс, пълен с яйчен прах, сухо мляко, подсладители и подобрители - така наречените Е-та. Подсилен с доста химия, този микс може да има трайност дори седмица, докато традиционните козунаци са най-вкусни до 48 часа след като се изпекат.

Кокошки, отглеждани в Пловдивско и Великотърновско, се превърнаха в хит по Великден заради едно специфично свое качество - снасят шарени яйца. Пернатите са от холандската порода “Шинделар” и френската “Маран”.