Камери пазят парк "Златни пясъци"

Мисия Варна

11-04-2012, 13:07

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

6 камери и 6 фото-капани ще наблюдават местообитанията на застрашените видове, както и някои от туристическите пътеки за нарушения.

Камери ще пазят природен парк "Златни пясъци" от замърсяване и бракониери.

Парковата администрация е спечелила европейски проект на стойност 405 хил. лв. Повечето пари ще отидат за инсталиране на система от видео камери за изследователски цели и регистриране на престъпления. Друга част от средствата ще отиде за защита на застрашените видове в парка. Към момента те са над 100, сред които птици, костенурки, горски прилепи, орхидеи и други представители на флората и фауната. 

6 камери и 6 фотокапани ще наблюдават местообитанията на застрашените видове, както и някои от туристическите пътеки за нарушения.

„Нямаме случаи на бракониерство, защото повечето хора не знаят кое какво е и не разпознават орхидеите”, коментира шефката на природния парк Щлия Тумбаркова. „Освен това през последните години варненци придобиха култура и знаят, че дори да откъснат някое цвете, то ще увехне докато се приберат”, каза още тя.

От инспекцията по околната среда и водите напомниха, че всеки може да им праща сигнали за замърсяване, които няма да останат неразследвани. Глобите за замърсяване стигат до 10 000лв.

Прочетете още: Строим къщи за горските прилепи