Министерски козунаци

Новините

14-04-2012, 09:36

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Яйцата трябва да са от селски кокошки, млякото - от истинска крава, казва Мирослав Найденов 

Яйца, брашно, мая и много месене е тайната на хубавия козунак.

Като всички българи, и министрите сутринта на Възкресение Христово ще сложат на празничната маса от сладкия обреден хляб, пише в. "Стандарт". Някои от тях спазват старите традиции да месят сами козунак. Други пък признаха, че няма да се съобразят с призива на аграрния шеф Мирослав Найденов да си го правят у дома и ще заложат на купешкия.

Хубавият козунак става, когато в него се сложат яйца от истински селски кокошки, категоричен е Найденов е найденов пред изданието. По думите му и млякото трябва да е от селска крава, а маслото да е избито от издоеното от кравата мляко. Брашното пък да е от най-бялото и да се пресее няколко пъти, за да стане пухкаво. "Козунакът "иска" да се замеси с емоция", обяснява Найденов. И допълва: "Шегуват се с мен заради съвета ми жените да си го правят вкъщи, но аз имах предвид това, че това не е просто сладкиш, а обреден хляб". Според него едно време хората са влагали в приготвянето на козунака смисъла на възкресението и на възраждащата се природа. Месели са го с ръцете си и са се гощавали с това, което сами са изработили, обобщава времената и нравите Найденов.

Колегата му в кабинета - правосъдният министър Диана Ковачева, пък призна, че меси козунак по рецепта на баба си. Тя обаче пази като семейна реликва тайната за вкусната сладост и не я споделя с никого. Познати на Ковачева признават, че козунакът й е един от най-уханните и вкусни, които някога са опитвали. За Великден правосъдната шефка ще намери време в затрупаното си от служебни ангажименти ежедневие, за да спази традицията. Освен че ще изпече уханния козунак, тя ще боядиса и яйцата. При изписването им вероятно ще разчита на помощта на 7-годишния си син Петър, когото обожава. Ковачева признава, че на Великден не са й се случвали чудеса, но не е изключено и това да стане.

Въпреки че здравният министър Десислава Атанасова е отличен кулинар, тази година ще натовари с подготовката на празничната трапеза майка си Веси. Това признава самата дама. "Мога да меся, но никога не съм правила козунаци вкъщи, предпочитам да си ги купя", обясни Атанасова. Тази година обаче ще прескочи и ритуала с боядисването на яйца. Заради многото ангажименти на майка си с боядисването ще се заеме 11-годишният й син Влади, а негов асистент ще бъде баба му Веси. На нейните плещи ще падне и цялата подготовка на великденската трапеза, призна министър Атанасова.