Следпразнични неволи - излишните килограми

Архив Варна

16-04-2012, 13:49

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

В края на краищата, кой може да устои на тези меки козуначени ухания, на дългите семейни обеди и приятелските покани „да се сборим с яйцата?”. 

Не е необичайно, ако сте пренебрегнали здравословното хранене през Великденските празници.

В края на краищата, кой може да устои на  тези меки и козуначени ухания, на дългите семейни обеди и приятелските покани „да се сборим с яйцата?”? Но пролетта е тук и е време да се върнем във форма и да покажем на света пълния си блясък. Защото за разлика от коледните прегрешения, които можем да скрием зад обемистите дебели пуловери, великденските бързо могат да развалят празничното ни настроение. Но пък природата милостиво ни подава ръка за помощ и ще ни съдейства лесно и без усилия да направим няколко малки промени в ежедневния  си хранителен режим за да редуцираме формата и да подхраним самочувствието си.

Ето няколко съвета за справяне със следпразничните последици:

1. Избирайте храни, които ви засищат и имат малко калории.

Яденето на голяма нискокалорична салата като първи елемент от менюто може да спомогне за намаляване на количеството калории, консумирани в останалата част от храненето. Нискокалоричните салати можете да направите от айсберг, марули, моркови, домати, целина, краставици, без мазнини, дресинг и високомаслени сирена. Големите порции ще ви карат да се почувствате сити  и така няма да провокирате организма си да реагира на лишенията, натрупвайки мазнини „за черни дни”

2. Не пропускайте закуската!

Съществуват редица заблуди сред „диетуващите” най- често разпространената между които е че чаша кафе и късче препечена филийка са напълно достатъчни за старт на деня, а често дори и излишни. Диетолозите обаче са единодушни –колкото по –силна е закуската, толкова по-лесно организма изгаря калориите през деня. Това си има и своето обяснение свързано с денонощният цикъл на организма и биоритмите в него. Става въпрос за здравословна закуска обаче. Няколко парчета козунак  поляти обилно с прясно мляко създават усещане за блаженство през празничните дни, но продължителната им употреба неизбежно ще стане видима. Затова акцентирайте на зърнените храни. В тях има само 300 калории на килограм (например овесена каша), но предоставят възможност за бързо засищане. Освен това богатите  на фибри закуски, пречистват стомашно чревния тракт, предпазват от диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак.

И не пропускайте да добавите чаша зелен чай!

3. Зеленият чай!  

Той е по-здравословният избор от кафето, млякото или газираните напитки. Зеленият чай има 0 калории (ако пропуснете подсладяването), а учените са открили в него вещества, известни като катехини, които могат да стимулират организма да изгаря калории, както и да намалява мазнините в тялото. Същите тези катехини също са богати на противовъзпалителни и противоракови свойства.

Допълнителен бонус: Зеленият чай може да бъде толкова освежаващ, ако се изстуди и така можете да го използвате като напитка през целия ден. В този случай обаче е полезно да го смесите с други настойки, тъй като максимално препоръчителната дневна доза от зелената напитка е 3 чаши. Ментата, лайката, розмарина, копривата и роибоса също са известни с пречистващите си свойства , а и имат стимулиращо за метаболизма действие.

4. Подправките

Като заговорихме за чая и билките, да не пропуснем и подправките. С тях можем да стимулираме процесите на обмяна на веществата, които често са затруднени след „празничните прегрешения”. Освен това имат ярко изразен вкус и правят дори от обикновения диетичен ориз –вкусно кулинарно изкушение, без излишни калории. А както казахме вкусните ниско калорични храни могат да се употребяват в по-големи количества за да ни спасят от по-сериозни искушения. Традиционни „ускорители” на метаболизма и обменните процеси са кърито, пипера, куркумата, джинджифила, чесъна, естрагона и кардамона.

5. Разделното хранене

Едно изключително важно правило гарантиращо бързата редукция на теглото, особено при намаляваща Луна. Условието тук е да не смесвате отделните хранителни групи. Например в един ден избягвайте да консумирате въглехидрати и млечни продукти, а в отделните дни наблягайте на само един вид - само ядки, само плодове, само зеленчуци, месни продукти и т.н.По този начин вашия организъм ще се научи по-бързо и динамично да храносмила храната като не я задържа и не става причина за качване на така нежеланите килограми.Разбира се, този, който не успее да се справи с условието да редува дните, може да консумира изброените групи, като намали до минимум консумацията на въглехидрати особено в комплект с месни продукти.

Препоръчително е да избягвате захарните изделия и да наблегнете на водата, която спомага за по-бързото разграждане и разпределяне на храната. Препоръчително е да добавяте резен лимон. Фрешове от цитрусови плодове ще осигурят на организма достатъчно количество витамин С, който активизира кръвообръщението . Така вероятността от проявата на застойни процеси в организма намалява, а точно те са основната причина за задържането на течности и появата на целулит.

6. Шоко пауза

Стане ли дума за захарните изделия обаче, има едно изключение - шоколадът. Едно блокче от качествен шоколад може да се окаже полезен за ограничаване на апетита. Правете си чести почивки от делничното ежедневие с малки шоколадови паузи - време което да посветите само на себе си.Това означава, че да, шоколадът е не само разрешен в здравословна програма за отслабване, но всъщност е насърчителен при диета. Но трябва да се придържаме към тъмен шоколад. Не само, че е с по-силен аромат и ви дава по-голямо удовлетворение от всяка хапка, но антиоксидантните свойства на тъмния шоколад са показали, че намалят риска от сърдечни заболявания, ниско кръвно налягане и диабет. Черният шоколад също е добър източник на магнезий, желязо и калий и повишава серотонина, което може да окаже положително влияние върху настроението ви. А както знаете именно влошеното настроение и апатията са най-честите причини поради които спираме диетата.

И последно!

Бъдете търпеливи и си дайте малко повече време. Не се отказвайте още на вторият ден защото няма резултат. Ако поддържате този начин на хранене, непременно ще усетите разликата след втората седмица.