Избрани Новини
Не сипвайте сол в здравето си!
Утре от 16 часа пред хотел “Черно море” ще гледаме филми за ограничаване на консумацията на готварска сол, ще ни учат как да избираме храната
От 16 часа до 18 часа пред хотел "Черно море" ще ни учат как да намалим консумацията на готварска сол, как да избираме храната, която купуваме и да обръщаме внимание на това колко сол съдържат продуктите.
Инициативата е част от национална кампания, която ще се разгърне в
19 града на страната. Организаторите, освен на филмите, които ще ни пускат, разчитат и на разпространението на листовки и брошури, съдържащи информация, относно рисковете и последствията от прекомерната употребата на готварска сол.
Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Тя достига средно до 10–14 грама на ден, а в някои региони на страната до 18–20 грама. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.
Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Според специалистите, на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето. Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5–6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.