Внучка на Яворов скочи от 6-ия етаж

Новините

17-04-2012, 06:45

Снимка:

monitor.bg

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Тялото на 29-годишната художничка било намерено от минаващи покрай кооперацията хора

Правнучката на големия български поет Пейо Явров – Василия Стоянова, скочи от шестия етаж на блока, в който живее в столичния квартал „Лозенец”, съобщава „Монитор”.

Тялото на 29-годишната художничка било намерено от минаващи покрай кооперацията хора. Първоначално те помислили, че трупът е на дете, тъй като бил много малък. Гражданите дори подали такъв сигнал до спешния тел. 112. После обаче се оказало, че това е Василия. Тя не тежала повече от 25 килограма. Жената, която била потомка на Яворов по линия на сестра му, дълги години се борила с анорексия. Нейни близки смятат, че именно коварната болест я е подтикнала към решението да се самоубие.Майката на загиналата и внучка на поета - оперната певица Явора Стоилова рзказа, че живее заедно с дъщеря си, но по време на трагедията не е била вкъщи.

Василия, която била внучка на друг изявен български творец – художника Васил Стоилов, била на косъм да оздравее от анорексията. Неотдавна нейната майка дори сподели в интервю, че дъщеря й е преодоляла капана на тежката болест. Навярно загубата на сетивна връзка с видимия свят – както и при бележития й предшественик Яворов, е изиграла отключваща роля при вземането на фаталното й решение.

Според данни от разследващите Василия е скочила от прозореца на стаята си и тялото й се е ударило в разположен по-ниско климатик, след което се е разбило върху парапет.

Приживе 29-годишната Василия Стоянова е смятана за една от най-талантливите млади художнички у нас. Освен потомка на поета Пейо Яворов, в нейното родословно дърво можело да се види и името на прочутия живописец Васил Стоянов, чиято внучка била тя.