Плевнелиев сменя държавните дарове

Новините

18-04-2012, 06:45

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

От десетилетия чуждите висши политици получават реплика на елемент от някое от златните ни съкровища.

Екипът на президента Росен Плевнелиев подготвя смяна на даровете, които държавният глава дава на високопоставените си гости и на своите домакини по време на посещенията си в чужбина, пише „Монитор”.

Причината за подготвяната смяна е, че от десетилетия чуждите висши политици получават реплика на елемент от някое от златните ни съкровища. В зависимост от ранга на чужденеца копието на античния съд е изработено от различни материали и е с разнообразни размери. За държавниците от мюсюлмански страни пък се избират съдове от съкровищата, в които няма човешки или животински изображения.

Към момента повечето чужди партньори на страната ни имат вече реплика на българско съкровище. Един от символите, на който се търсел приемлив роден аналог, била красиво оформена бутилка висококачествен зехтин. Експертите в президентската администрация обаче отхвърлили възможността вместо зехтина сред родните официални дарове да се включи световноизвестното кисело мляко. Вината и ракиите пък били неуместни за дарове, защото в някои мюсюлмански държави употребата на подобни напитки се смята за тежко престъпление, а жестът би се сметнал за обида.

Друг вариант за разнообразяване на официалните подаръци е изготвянето на стилни албуми, в които да бъдат подредени юбилейни марки, свързани с ключови събития в българската история.

Президентът Росен Плевнелиев свиква идната сряда заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, потвърдиха от „Дондуков” 2. Още преди встъпването си в длъжност държавният глава даде заявка, че на едно от първите заседания ще се обсъдят темите по сигурността, включително бъдещето на службите.