19 април : Червено пиле и зелена салата

Архив Варна

18-04-2012, 14:15

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Зеленото и червеното се допълват прекрасно и взаимно се балансират чрез принципите на пасивността и активността, които изразяват.

Луната е в Овен и това подсказва бърз метаболизъм и максимално усвояване на енергията от храната.

Активна е огнената стихия, управляваща усвояването и вътрешното изгаряне, а така също и пречистването на организма. Можем да я стимулираме чрез остри, пикантни и сгряващи подправки като чили, пипер, хрян и джинджифил, добавени към храни които се консумират горещи веднага след приготвянето им.

Необходимо е да се избягват мазните и твърде солените продукти. Желателно е чрез храната да си набавим калиев фосфат - точно неговият недостиг става причина за проява на качествата, виновни за лошата слава на Овена - избухливост и невъздържаност, болестите му - най-често свързани с главоболие, поради умствено и нервно изтощение. Той стимулира умствената и физическата енергия, които всички ние така щедро изразходваме, когато Луната преминава през този огнен знак.

Подходящи продукти са:

Растителни: цвекло, салати, цветно зеле, спанак, лук, моркови, краставици, фурми, ябълки, орехи и лимони, кафяв ориз, леща, боб, алое
Животински: постно месо - агнешко, пиле
Подправки: дафинов лист, хрян, черен пипер,чили, чесън, джинджифил, канела, магданоз

28 лунен ден. Днес в менюто няма ограничения - може да се консумира всичко, но в умерени количества. Препоръчително е да се консумират повече плодове, ядки и листни зеленчуци. Яжте по малко, бавно и осъзнато, с внимание и благодарност към храната. Организмът се настройва за нов жизнен цикъл - не го натоварвайте по никакъв начин.

Сочна мръвка с лютиви подправки-така всеки уважаващ себе си Овен съвсем просто и непретенциозно ще ви опише желаното от него ястие. И няма и да спомене за зеленчуците така необходими за баланса на огнения му темперамент. Ние разбира се ще се погрижим за това. Денят позволява повече разнообразие, но все пак организма е със забавени функции, така че няма да го натоварваме. Ще се спрем на пилешко месо и ще го комбинираме с лютиви подправки , ориз и ядки. За да угодим на Луната в Овен нека да е

Червено пиле

Продукти

500 г. бяло пилешко филе
3-4 с.л. доматено пюре
1-2 ч.л. чили сос
2-3 щипки къри (не лютиво)

-за маринатата:

соев сос
черен пипер
зелен пипер
чесън
куркума
лимонов сок
1ч.ч. бяло вино

(всичко на вкус)

за ориза:

100-200 г. ориз (бял нормален)
1-2 ч.л. чили
100 г. кашу
подправки по избор

Приготвяне

Приготвяме маринатата като смесваме подправките, сосовете и виното.Месото нарязано на късчета престоява в нея около 45 мин.. Трябва да ви е останала течност преди да започнете да го приготвяте.
В тиган се слага мазнина за готвене и след като е загряла се добавя месото. С течността която е останала го задушаваме под похлупак. Когато вече е омекнало се добавят доматеното пюре, чилито и кърито и се разбърква добре. След като течността се е изпарила месото се запържва малко и е готово.
Междувременно задушаваме ориза и след като е омекнал го овкусяваме с кашуто и подправките . Запържва се и той е готов!
В чиниите подреждаме островчета от ориз и месо и украсяваме с пресен магданоз.

Желателно е да поднесете ястието със зелена салата от листни зеленчуци по избор-маруля, спанак, айсберг или зеле. Зеленото и червеното се допълват прекрасно и взаимно се балансират чрез принципите на пасивността и активността, които изразяват.