Домашен майстор: Чудеса от палети за скрап

Животът

19-04-2012, 16:56

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

Нови идеи за разчистване на гаража и обзавеждане на дома и градината

В народопсихологията ни битува идеята, че българите можем всичко.

Вършим всякаква домакинска и ремонтна работа и от нищо правим нещо. Именно затова родните гаражи и мази са пълни с всевъзможни джунджурии, материали, дъски и какво ли още не, прилежно складирани покрай зимнината с мотива "Може да ми потрябват".

Класацията за най-полезни суровини на домашните майстори в последно време оглавяват европалетите. Работата с тях е истинско забавление. 

Ако не се сещате как да ви влязат в употреба, с рециклираните европалети по света правят всичко. От най-простите масички и миндери до цели къщи, кошари за животни, висящи градини, абажури, люлки, детски ясли и библиотеки.

Това е най-обикновена масичка за градина, но с малко повече време и усилия може да обзаведете целия си дом - кухня, спалня и трапезария.

Това е едно от любимите ми решения за трапезария. Миндерите са от няколко палета един върху друг с дюшек и възглавнички за омекотяване. Това дава голяма мобилност. Ако пък е нужно да се отвори повече пространство, палетите и дюшеците могат да се натрупат един върху друг. По същия начин, ако ни дойдат гости, вадим палетите и за 2 минути сглобяваме спалня с огромни размери.

Тази масичка дава прекрасна идея за употреба на стари начупени плочки или стъкло - фугите на обикновен палет се запълват с мозайка.

Ето и няколко съвета при избора: Избирайте палети според целта, за която ще ги ползвате, защото някои са топлинно обработвани, а други – химично. Това ще рече, ако ще ги ползвате за маса, сандък за разсад или хранилка на животни, е добре да ползвате топлинно обработени. Те са маркирани съз знак HT (Heat Treated), докато химично обработените са с CT (Chemically Treated).

 

Повечето палети, които се ползват в страната, са по европейски стандарти и иматмаркировка с инициалите EPAL или EUR отстрани. Все още има фирми, които ползват собствени палети, които те са си сглобили, но такива са вече на изчезване.

Ако се чудите защо хора с пари и възможности се занимават с употребявани палети, отговорът е

Рециклиране

Макар да не е особено популярно в родината ни, на запад набира все по голяма сила. И не само за палетите. Всичко което може да бъде преустроено и използвано повторно намира приложение.

Възможностите са безкрайни. Пуснете въобръжението си да вилнее и се залавяйте за чука и триона. Ако ударите на камък с фантазията и не знаете как да продължите, питайте гугъл за мебели от рециклирани материали, той знае.