Стотици делфини измират в Перу

Животът

20-04-2012, 12:40

Снимка:

Кадър от видео репортажа

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ВИДЕО: Според ORCA повече от 3000 делфина са били изхвърлени по северните брегове от януари досега. Засега хипотезата за вирус е най-вероятна и това не се случва за първи път. 

Властите в Перу са започнали разследване, след като най-малко 877 делфина са били изхвърлени на брега между януари и април.

Причината изглежда е вирус, съобщава Министерството на околната среда, съобщава АФП.

"Засега хипотезата за вирус е най-вероятна и това не се случва за първи път. Имаме случаи на масово заболяване от "морбиливирус" в Перу, в Мексико и САЩ", обясняват от министерството.

Вирусът засяга китоподобните и е подобен на предизвикващия болестта "Гана". "Очакваме резултатите от анализите на труповете на делфините", каза заместник - министър на околната среда и отхвърли хипотезите за смърт на морските бозайници от рибарски мрежи или замърсяване на водите.

Повечето от загиналите делфини са от вида бутилконоси и са изхвърлени от водата по протежение на 170 км от северните брегове на страната.
От своя страна Научната организация за запазване на морските животни (ORCA) обвинява за случаите проучвателните дейности на петролните компании в района, които според природозащитниците, причиняват шум, който засяга китоподобните по акустичен път. Според ORCA повече от 3 000 делфина са били изхвърлени по северните брегове от януари досега, отбелязва БГНЕС.

Ръководителят на Перуанския Морски институт (Imarpe), Герман Васкес, отхвърли тази версия и уточни, че резултатите от пробите, изпратени в САЩ, ще са готови след 15 дни.

ВИДЕОРЕПОРТАЖ от преди 2 седмици