Събират пясък за плажа на властта

Мисия Варна

21-04-2012, 07:41

Снимка:

Валентин Георгиев © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Морето "изяде" малкия бутиков плаж под прословутото "Слънчево бунгало", в което обичаше да отсяда експрезидентът Георги Първанов. 

„Стандарт” разказва, че работниците в правителствената резиденция "Евксиноград" са се заели със задачата да върнат на плажа пясъка, който вълните отмъкнаха през зимата.

Морето "изяде" голяма част от ивицата на родното крайбрежие. От стихията пострада и малкият бутиков плаж под прословутото "Слънчево бунгало", в което обичаше да отсяда експрезидентът Георги Първанов. Сега багер събира дюните, за да има къде да придобиват загар гостите на комплекса през лятото. По-пострадали от бурите обаче са буните по брега на резиденцията. Експерти вече са ги обиколили, чака се оценката им, за да започне укрепването на брега.

В мрачните априлски дни кипи усилен труд в градината. Една от атракциите са вековните кедри - калифорнийски и хималайски. Целият парк се е ширнал на 550 дка. Сега там са нацъфтели само лалетата и теменужките. В оранжериите на резиденцията обаче подготвят рози, рододендрони, азалии и боскети, внесени навремето от Южна Франция. Работниците разчистват пространството около романтичното езеро с лилиите, където миналото лято се венча външният министър Николай Младенов.

Дворецът "Евксиноград" напомня френските ренесансови замъци от XVIII век.

Предстои сградите в резиденцията да се лъснат с европари. Проектът предвижда да се направи цялостна реставрация и консервация на историческия комплекс.