БГ награди с мирис на нафталин

Варна Лайф

23-04-2012, 02:23

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Снощи в столицата раздадоха десетите юбилейни награди на БГ радио. Серия технически гафове, некадърно снимане и изпълнения на плейбек представляваше концертът излъчен по bTV, който намирисваше на нафталин.

Снощи в столицата раздадоха десетите юбилейни награди на БГ радио. 

И по никакъв начин не можеха да бъдат сбъркани, с които и да е престижни световни или балкански награди. Ама как за десет години не схванахме как се правят този род мероприятия.

Обикновено заключенията са за финал, но в моята родолюбива душа те напират, бликат от сърцето и ума ми като технически гафове в български радио награди. 

И не мога да ги спра, както не можаха да ни спестят грешките си техническите екипи по заснемането и озвучаването на наградите на БГ радио. Е да, то какво е виновно радиото... ами да бе направило по-квалитетен продукт с повече пари. 

Сега осъзнах защо поп фолкът повече се харесва, ами прави се с пари... Ако бях на мястото на спонсорите щях да сваля логото си от този продукт, то си е истински срам, да си лепнеш името на такова шоу.

И да ме прощава Яна Маринова според, която сме „стигнали американците” с тези награди, ама, „сестро, ти си се напушила”...

„Елза, ти си зла защото работиш в конкурентно радио”, ще се намери някой да подхвърли, „не, няма такова нещо”, ще отговоря, „аз съм външна продукция”.

Шегата на страна, не съжалявам, че не отидох на място да гледам този посредствен и бутафорен водевил, яд ме е, че зарязах веселата си компания и не излязох да се забавлявам, а си останах в къщи да се насладя на българската музика.

И за да ви покажа, че ценя и уважавам труда на хората и не съм някакъв болен хейтър, веднага ще изтъкна и добрите неща, те бяха малко, но все пак. 

Хубавото е, че това радио го има, хубави бяха песните представени в спектакъла, макар и повечето на плейбек.

Единствените, за които си пролича, че пяха на живо бяха Васил Найденов и Мария Илиева, но прекрасното им изпълнение, което изправи цялата зала на крака, беше съсипано от технически проблем с лъскавия професионален микрофон на Кеца.

Хубави бяха водещите Любо и Орлин Горанов, весели и професионални, забавен и раздвижен бе и сценарият, за което поздравления. 

Сценографията и заснемането обаче ни върнаха в зората на българската музика, точно там някъде, когато Лили Иванова си е спечелила първия „Златен Орфей”.  

Тя Лили, между другото, представи нова песен в началото.

Всичко уж беше ново, специално направено за наградите, пък те наградите лъхаха на нафталин. Ех, къде си Хачо да научиш младите...

Повече от изпълнителите си бяха от това време, миналото, да мили приятели, българската поп рок музика е застаряваща като цялото ни население. Малко са младите и нови изпълнители.

Очевидно е, че има млади таланти, но не им се дава поле за изява, къде беше Тома, Криста или Рафи? И като казах Рафи, нямаше номинирани риалити герои участвали във формати на конкурентни на bTV телевизии. 

Учудваща е смелоста на БГ радио, с която явно са се борили за да участва Богомил, който изпъкна в Х-фактор излъчван по NOVA.

Споменах ли грозната сцена и некадърното снимане, а да, започвам да се повтарям. 

Иначе награди имаше за всички, точно като едно време.

Най-изявеният ни творец Графа беше и с най-много номинации, но взе само една награда за БГ Албум. 

Любимецът на Варна Любо, прие наградата си за БГ изпълнител с думите „Благодаря ви хора, счупихме си краката да правим музика” явно визира инцидента при който пострада във Варна. 

Честито Любо, ти заслужаваш тази награда.

Заслужава ли награда за БГ изпълнителка Рут, че не една ами и две (втората е за дует с Белослава)? 
Ами, не, не заслужава, ама я наградиха, защо? За разнообразие, не за заслуги, весело, нали? Толкова весело, че чак сама се смях пред телевизора. Даже ръкоплясках...

Ще спомена и потресаващия факт, че въпросната наградена дуетна песен на Рут и Белослава няма даже видео клип, как е станала толкова по-популярна от култовата "Мрън, мрън" на Ъпсурт, която пребори, просто умът ми не го побира.

И докато още съм захапала темата Рут, да довърша. Добре, решили сте, наградили сте, ама може ли наградата за дует или трио да е само една статуетка?!       Същото беше и с наградата за БГ група, получена от Мери Бойс Бенд, на пет човека една статуетка, резил.

Непростимо невежество и обида е да наградиш няколко музиканти с една статуетка. Как по-точно да си я разделят бе колеги от БГ радио? 

Ако някъде съм сложила повече запетайки, моля да ме извините, ама това е защото се задъхвам, ей така, както се е задъхала и нашата БГ музика, направо дъх не ми остана да заплача.

Другите наградени в тази паметна вечер в деня на земята, бяха Криско за песента „И ти не можеш да ме спреш” на Дивна, тя Дивна получи и наградата за БГ дебют, режисьорът Васил Стефанов за видеото към песента „Заедно” на Графа, Любо и Орлин Павлов и Марияна Попова за текст.

Гимнастикът Йордан Йовчев, който не е музикант, но е посланик на родината ни по света със своите спортни постижения, също взе награда за БГ посланик.

За БГ вдъхновители бяха обявени Дони и Момчил, на които също им се плачеше, като видяха докъде сме я докарали БГ музиката.

Финалът беше хубав, не само защото цялото това мъчение свърши, ами и защото завърши с хубава песен. 

Софи Маринова изпълни песента „Любов без граници” с която ще представи България на конкурса Евровизия в Баку. Дано някой от там не е гледал бедните ни награди...